Oldalak

2018. ápr. 13.

Pávák bora Chateau Citran 2005

A bordeauxi Medoc hallatán minden borkedvelő felemeli a fejét. Az itteni "chateau"-k borai az ó és újvilágban is etalonok. 
A borkészítést az utolsó másfél évszázadban tökélyre fejlesztették, ami egyet jelent a hosszan érési pontenciállal, eleganciával. 
Néhány éve nekem is sikerült eljutnom ebbe a régióba. Akkor nagy bánatomra az egyik legrégebbi autentikus pincészetbe, a Chateau Citranba nem sikerült bejutnom. Persze az élet forgandó és a vágyainkban mindig hinni kell.
Egyik barátom egy 2005-ös Chateau Citrannal ajándékozott meg.

A 100 hektáros birtok a legrégebbi chateauk között szerepel. Területei a legjobb Grand cru-k közé tartozik.
A 2005 -ös évjárat még a borvidéken is fantasztikusnak számít. A pincészet logóját a kastély kertjében futkosó pávákról mintázták.
Nézzük, mit is tud ez a 50-50%-ban Cabernet sauvignonból és Merlotból készült 13 éves bor.

Kora ellenére friss, mégis mély, intenzív, lekváros illatok szállnak belőle. Szeder, szilva, érett áfonya, némi fahéj és csoki. Könnyed-gyümölcsös teste összhangot mutat. Öregedésre utaló nyomokat nem találok. Közepes tanninjai szilva és szeder, enyhén csokis ízeit némi bors lengi körül. Kesernyés lecsengését picit rövidnek ítélem.
16.8 pont

Chateau Citran
Kóstoltam már nehezebb, hangsúlyosabb borokat, de eleganciája és kiegyensúlyozottsága tagadhatatlan és korát meghazudtoló.