Oldalak

2022. nov. 22.

A borok tudósai, a tudósok borai

Szegeden a Válogatás Borszaküzlet 2022. 11. 19-én már tizedik alkalommal rendezte meg a "A borok tudósai, a tudósok borai" éves portfólió kóstolóját. A név nem légből kapott, hiszen a Szegedi Tudományegyetem tanárai és a Szegedi Akadémiai bizottság tagjai minden évben jelenlétükkel emelik az est fényét.

Mielőtt belevetném magam a kóstolási élményeimbe, ejtenék néhány szót a Tisza-parti város egyik legrégebbi borboltjáról, ami 2006-ban nyitotta meg a kapuit a borkedvelők társasága előtt. A válogatás név nem hiába szerepel a borbolt nevében, hiszen az üzlet a szortimentjével elég magasra tette a lécet. A számos hazai borkiválóság mellett, határainkat átlépve nemzetközi borok világában is nyugodtan mazsolázgathatunk a borospolcokon. Az erős olasz mezőnyben a pugliai primitivo-tól kezdve a szardinai cannonau-n át, a Garda-tó melletti Valpolicella sűrű, alkoholban gazdag Ammerone boráig számos különlegesség meglelhető. Természetesen a bubis világ kedvelőiről sem feledkeztek el, hiszen a Prosecco és a Katalán Cava mellett a Champaigne-ok sem hiányoznak a sorból. Akinek ez még nem lenne elég, a Domaine Wachaun keresztül megtudhatja mitől oly híres szomszédunk első számú fajtája a zöldveltelini, majd összehasonlíthatja a német illetve osztrák rajnai rizlingek stílusát. Persze a borok világában az utazást még nem fejeztük be, hiszen a szortiment kapcsán nem feledkeztek el a spanyol Rioja-ról, Kalifornia első számú fajtájáról a zinfandel-ről, az argentinai malbec-ről és az új-zélandi sauvignon blanc-ról sem.

A rendezvényre visszatérve, hazai, illetve nemzetközi vonalban is megméretethettük ízlelőbimbóinkat. A rutinos rókák már régen tudják, hogy egy kóstoló kezdésénél a buborékos felpezsdítő italnál talán jobbat keresve se találnánk, szóval egyből az Ill Cole, Conegliano Valdobbiadene, Brut Prosecco-t kértem a poharamba, aminek enyhén citrusos, csonthéjas, kenyérhéjas, élesztős ízvilága kicsit már a Champaigne felé hajaz.

Ha lehetősségünk adódik rá, a hazai rajnai rizling nagyágyúit, a Cseriéket sose hagyjuk ki, így hamar belekortyoltam a 2020-as citrusos, virágos, enyhén körtés, diós jegyekkel bíró Sextus rajnai rizlingjükbe. Be kell vallanom, a gyönyörű savgerincű bor még mindig csikó korában van, ami 2-3 év múlva válik igazán férfivé.

A Grand Tokaj főborászának, Áts Károly családi birtokának portfóliójában idén debütált először, a 2021-ben a Suba-dűlőben szüretelt, majd ugyanerre a névre keresztelt furmint, hárslevelű házasítása. Itt egy olyan fiatal, közepes testű, gyümölcsös, elegáns savgerincű, ásványos borral állunk szemben, amit némi maradékcukorral tettek barátságossá. Még hosszú út előtt áll, szóval 2024 tavaszán ismét szívesen belekóstolnék.

Igazán nagy meglepetést a Neszmélyi borvidéken gazdálkodó Kősziklás Borászat 2020-as juhfarkja okozott.  A fajta nagy kedvelőjeként nyugodtan elmondhatom, hogy a Somló ásványos jellegét leszámítva könnyedén belesimulna a kalap alakú hegy juhfark sorába. A citrusos, ananászos, neutrális jellege mellett a hordó krémes, fűszeres használatát sem vitték túlzásba. Egy igazi egyensúlyban lévő gyönyörű tétel született belőle.

Sokan a mátrai borokat könnyed, illatos, gyümölcsös formájában képzelik el. E jelzőkre rácáfolva, Kerekes Tamás hosszan érlelhető, fajsúlyos tételekkel próbál rámutatni a borvidékben rejlő erőre Az 500 literes fahordóban ászkolt aranyszínű, citrusokkal telített, vaníliás, fehér aszaltgyümölcsös, enyhén virágmézes jegyeket árasztó, érett 2018-as hárslevelűje már nem a mindennapok egyszerű borsorába számít.

Nem feledkezhetünk el arról a tényről, hogy a rendezvényt követő napon november 20-án tartottuk a kadarka világnapját. Ennek tudatában Maurer Oszkár natúr stílusban készült kadarka sorát extra élmény volt kóstolni. Az igazi izgalmat a 140 éves tőkékről jövő tétele adta, ami túlélte a 19. század végi filoxéra vész szörnyű időszakát.

Ha magyar merlot, akkor irány Szekszárd, hiszen Vida Péter szerint az Isten arra a klímára és löszös talajra teremtette a fajtát. Ugyan a rendezvény során Vida borok nem voltak, viszont a Tüske Pincészet 2017-ben készült 5BB merlot-ja most ért a csúcsra. Picit magasabb alkoholja ellenére egy igazi mestermű. Itt nem az óriási testében, inkább az érett cognak meggyes, aszalt szilvás, fűszeres, csokis aromáiban lelem a szépségét. Nincs túlhordózva, a fás jegyek mégis egységesen telepednek rá, az évjárat egyedi savai meg kerek egységben tartják.

A Csányi Pincészet 2017-es Vesper névre keresztelt csúcsbora harmonikus eleganciájával tűnt ki. 300 literes fahordókban érlelt cabernet sauvignon és merlot mellé 22%-ban  kékfrankost is csempésztek, ezzel a szilvás, fűszeres, csokis, kávés, szedres aromavilághoz a kékfrankos aszalt meggyes vibrálása párosul.

Kicsit kulinárisabb élvezetekre vágyók sem unatkozhattak. Kaló Imre kapcsán egy másfajta világba röpülhettek el. Azért ne feledkezzünk meg Ménesi borvidék büszkeségéről, Balla Gézáról, a Sziklabor sorozat megteremtőjéről sem, aki a magyarok számára picit közelebb hozta az Arad hegyaljai szőlőtőléket. Másrészt a fekete ribizlis, szedres, szilvás aromájú feketeleánykájával pedig  igazi kultuszt teremtett kis hazánkban.

A végén meg kalandozzunk el a dél-olaszországi Puglia-ba, ahol a Primitivo di Manduria Lirica 2019-es primitivo borában egy olyan közepes testű, aranyközépút kategóriát ismertem meg, amiben a fajta paramétereit tekintve tankönyvi példa lehetne. Tényleg nagy élvezet szánkba venni az aszalt szilvás, fűszeres, csokis karakterű itáliai csodát.

A teltházas rendezvényen számos híres borász jött össze, hiszen egy helyen Kaló Imrével, Áts Károllyal, Balla Gézával, Maurer Oszkárral nem minden nap találkozik az ember. Sajnos Sopron nagymestere, hazánk első Michelin csillagos szakácsa Horváth József "Ráspi" betegség miatt távol maradt.

Köszönet a kóstolóért

Kunci