Oldalak

2024. máj. 1.

30 éve a pályán!


Bátran kimondható, hogy az utóbbi tíz évben egy szép lassú fejlődés indult el a minőségi magyar borok palettáján.  Az alapborok korrektek, a kezdeti csúcsborok fölé pedig emeltek még egy szintet, amivel a dűlők felértékelődtek. Ez főleg annak a generációváltásnak köszönhető, akik világot láttak, tanultak a szülők, nagy elődök hibáiból és egy tudatosabb munkába fogtak. Számos borászatot ki lehetne emelni, a St. Andreát, Bockot, de ide tartozik a Vesztergombi Pince is, ahol néhány éve a stafétabotot Ferenc fia, Csaba vette át. A léc azért magasra volt téve, hiszen apját még a kezdetek kezdetén, 1993-ban Év Bortermelőjévé választották! Az ifjú tehetség azért hamar bizonyított. Amellett, hogy két alkalommal az Év Bortermelője választás döntőjébe jutott, új boraival (Kerékhegy Shiraz, St. László Bikavér, Bodzás Cabernet Sauvignon stb.) egy teljesen más dimenziót ütött meg. 
Az újdonságnak azért hátulütője is van! Míg mindenki a nagyokra figyel, addig a korábbi, sarokköveknek tartott tételek a háttérbe szorulnak. Most ennek apropójából felnyitottam a borászat portfóliójából egy olyan 2019-es ikonikus bort, amit 1994 óta ugyanabból a két fajtából, merolt-ból és cabernet franc-ból készítenek. Nézzük, milyen a 2019-es Turul. 

Orromban szilva, szeder, csokiba mártott konyakmeggy, borsos fűszerek, fahéj, gyógynövényes aromák jelennek meg. Kora ellenére a fa tanninjai picit még tapadnak, a hordó is egy csöppet sok, ettől még a bor gyümölcsös, kellemes savgerincű, jó balanszban van. A médium pluszos teste mögött szeder, szilva, csoki, érett meggy, fekete bors ízek sorakoznak fel. Ez az a tétel, amit bárhol, bárkinek meg lehet mutatni. Nincs túltolva, mégis tartalmas, gyümölcsös sőt, az ára miatt sem kell verdesni a földet. Erős 6 pont

Kunci