A tokaji borkülönlegességeket – aszú, esszencia,
száraz szamorodni, fordítás, máslás – egymás után fújjuk. Ekkor még meg sem
említettem az egyedi évjáratokat és a dűlőszelekciókat. Most még ezeknél is
különlegesebb borra leltem. Lehet, a bennfentesek a falig menve egy fekete leánykára, esetleg egy rajnai rizlingre tippelnek, de el kell keserítenem őket,
tévúton járnak, ráadásul az utóbbi két fajtát csak zempléni borként lehet
forgalomba hozni.
Mielőtt lehúznám
róla a leplet, másfél évszázad erejéig forgassuk vissza az idő fogaskerekét. A
filoxéravész előtt Hegyalja szortimentje több tucat fajtából állt. Csak
néhányat említve purcsin, gohér, bakator, mézes fehér, nem feledve a máig
gerincet adó furmint, hárslevelű, sárgamuskotály triót sem. Az utóbbi három
fajta mai napig tartó uralmát egy 1896-os rendeletnek köszönheti. Ez egészen a
rendszerváltásig tartotta magát, majd a borászok nyitni kezdtek és az édesek mellett megjelentek
az első száraz borok, pezsgők, sőt a kabarból, zétából, kövérszőlőből készült
isteni nedűk is zöld utat kaptak a tokaji név használatára. Ugyan, az új
jövevények beültetett területe a borvidék szőlőinek még 4%-át sem teszi ki,
mégis üde színfoltot jelentenek a helyi borkultúrában.
A zöldessárga szín
mögött propoliszos illat villan fel, amely zöld almás, zelleres, zöldfűszeres,
lime-os, körtés, enyhén édeskés, pirítós aromákkal van megáldva. Számban, a jó közepes testű bor erőteljes savgerince köré édeskömény, zöldalma, zeller, csalán, zöldfűszer ízek
vonulnak fel. A hosszú lecsengését enyhén mézes,
picit csípős gyömbér teszi pikánssá. 6 pont.
Egy olyan egyedi
ízvilággal bír, amit minden borbarátnak erőteljesen ajánlok.
Kunci