2024. jún. 11.

Mi fán terem a kövérszőlő?

 

A filoxéra vész előtt gyakori fajtának számított, jelenleg viszont újratelepülő Hegyalja lankáin. A termesztése macerás, érzékeny a betegségekre, hamar eldobja a savait, ezek hallatán nem is csoda, ha 46 hektárjával a borvidék 1%-át sem teszi ki. Kevesen foglalkoznak vele, akkor is gyakorta házasításban, főleg édes borkülönlegességekben szerepel. A sok negatívum mellett igazi erőssége a korai érésében, jó töppedő képességében rejlik. Önmagában ritka, száraz változatára pedig fehér hollóként kell vadászni.

Így tudnám röviden jellemezni a kövérszőlőt, aminek jelenlegi törzsterülete Romániában, a Kárpátokon túl, Moldova borvidékén, Cotnari környékén található. Ott, a mai napig 400 hektáron termesztik és három változatát sárgás, zöldes, valamint ropogós bogyójút különböztetnek meg. Korábban félédes, édes borokat készítettek belőle, mára viszont az édes jelzőt próbálják levetkőzni és egyre több száraz bort kóstolhatunk belőle.

Eredete a mai napig tisztázatlan, a nemzetközi szaksajtó Romániát jelöli meg, mi magyarok mégis a magunkénak tartjuk! A legenda szerint III. István Moldvai fejedelem Mátyás királynál járt vendégségben és annyira lenyűgözte a bora, hogy az első szőlővesszőket Gutnar nevű borászával küldte arra a vidékre, sőt Cotnar (Gutnar-Cotnar) települést is róla nevezték el. Az igazságot most nem szeretném megfejteni, azt azért tudni kell, Mátyás ideje alatt a tokaji borok nem tartoztak a legjobb hazai nedűk közé, Szerémségben pedig sosem műveltek kövérszőlőt.

Májusban Kolozsvárra kellett utaznom és szokásomhoz híven szabadidőmben előszeretettel néztem a helyi boros polcok kínálatát. A nívós borüzletek gazadagon el voltak eresztve a nemzetközi szortimenttel, a román termelőktől pedig, főleg feteasca neagra, feteasca regala, merlot, cabernet sauvignon fajták kaptak nagyobb szerepet, mígnem egyik szupermarketben ráakadtam grasa de cotnari száraz változatára. Borász nyelven, száraz kövérszőlő a szentélyből, sőt limitált kiadásban! Számomra ez akkora értékkel bírt, mint mikor egy aranyásó megtalálja az első aprócska rögeit. A román bortengerben ez a fajta mozgatta meg legjobban az agytekervényeimet, de sosem gondoltam volna, hogy valaha találkozhatom vele. 


Nézzük, mi rejlik a Cotnari Domenii 2022-es Grasa de Cotnari Editie Limitata sec palackjában. 
A megbontás után hamar jött a csoda. A sárgászöldbe hajló színű borból friss, mégis telt illatok szálltak. A citrusok mögött lime, zöldfűszer, menta, frissen vágott fű, vajas, körtés aromák szálltak a pohárból. Némi CO mellett telt, lendületes korttyal indít. Gyönyörűen húzódó, feszes, mégis élénk savgerince mögött, citrusos, lime-os, vajas, spárgás, körtés ízek jelennek meg. Némi lekerekítést adó cukor is szorult a végébe, de ez inkább csak hab a tortán. A lecsengésében kesernyés, apró fűszerek teszik még izgalmasabbá. Igen tiszta, egyedi ízvilágú bor. 6 pont

Kunci