A végtelenségbe nyúló dimbes dombos szőlőmezők |
A Rhone völgye szerelmesei a Châteauneuf-du-Pape hallatán egyből felemelik a fejüket. Ízletes, és karakteres borai mellett szépségében is a krémek krémje közé tartozik. A többségében vörösborokkal foglalkozó terület öt települést foglal magában.
A
franciaországi Orange településig vonattal, majd gyalogos stoppos turistaként
tele kíváncsisággal vágtam neki a városka határában fekvő szőlőbirtokoknak. A
déli melegben a 30 kg-os hátizsákommal lassú elcsigázott léptekkel haladtam
Matthieu bácsi pincéje felé, amit Négyesi Dániel barátom ajánlott. Dani
hazánkban született, majd, a jobb életlehetőségeket kínáló Franciaországban
felnőve mégis a Kárpát-medencébe húzta szíve. Azóta már mélyebb gyökereket
eresztve családapa is lett. Jelenleg diplomataként erősíti a két ország
kapcsolatát. Így utamhoz tanácsaival, ismeretségével, összeköttetéseivel sokban
hozzájárult.
Orange |
Matthieu bácsi pincéjének bejárata |
Jó
fél óra beszélgetés után már stoppal indultam célom felé. Sok nagyhírű
borvidéken megfordultam, így Montepulcianotól /Toscana/ egészen Bernkastel
Kuesig /Mosel/, de ami itt várt rám az minden csodát fölül múlt. A falucska egy
3150ha szőlőtenger egyik dombjára épült csoda. Sajnálattal kell közölnöm, hogy
a magyar újságokban a Rhone-völgyéről, főleg erről a parányi, mégis a világhír közelében
lévő gyémántdobozkáról szinte semmit sem lehet hallani. Nyugodtan mondhatom,
hogy a Rhone-völgy Mekkájának is lehetne nevezni. Itt aztán tényleg minden a
borról szól! A zegzugos, virágokkal díszített utcákban szinte minden kapuban ott
a WINE DEGUSTACION felirat. Az ingyen kóstolás ellenére vigyáznunk kell, mert a
végén igen vidáman érezhetjük magunkat.
A borvidéken termeszthető 13 szőlőfajta. Több helyen táblákon is bemutatva. |
A
tizenhárom szőlőfajtából összeállított cuvée kompozíciójából még a legprofibbak
is sokat tanulhatnak. Akik szeretik a gyümölcsös, telt, kellemesen
tanninhangsúlyos, a tőlünk megszokottól eltérő, különleges ízvilágot, azoknak
bátran merem ajánlani a helyi pincék tartalmait. Igazi férfias különleges
italok készülnek itt. A 13 helyben termeszthető fajtában az a különlegesség,
hogy 10%-ban afehér fajtákat is engednek használni. A hangsúly mégis 50%-ban
használt Greenach fajtán van, amit legalább 20%-ban a Syrah, illetve a
Mourvedre követ. A cuvée borok azért is érdekesek, mert hatalmas nagy
tapasztalatot, és tudást kívánnak a borásztól is. Több fajtából összeállítani
egy harmonikus italt mindig nehéz feladat. Sok kísérletezés, és évek gyakorlata
szükséges hozzá.
Elmesélésekből
tudom, hogy egy időben volt egy „Shyraz őrület”. Mindenki ezt a szőlőfajtát
telepítette, de a minőség nem érte el az északi részeken lévőkét. Túl vaskosak,
tanninos, újvilági stílusúak lettek, amik nem felelnek meg a francia
értékrendszernek. A technika fejlődésével a borkészítés is felgyorsult. A két-három
hónapos héjon erjesztés, és az 5-9 évig tartó hordós érlelés 2-3 hétre, illetve
2 évre csökkent. A gyors borkészítésnek is főleg gazdasági okai vannak.
Egyszerűen hamarabb lehetett pénzt csinálni. A legjobbak mégis hat-hét évig
őrzik pincéikben a legnemesebb italaikat, ugyanis ebben a korban érnek a
csúcsra.
Ha
már ide eljut az ember, akkor mindenkinek tudnék ajánlani néhány
nevezetességet. Az első a helyi bormúzeumok meglátogatás. Ezeket mindig érdemes
megtekinteni. Sosem voltam nagy múzeumkedvelő, de az évek során egyre jobban
keresem az ilyen helyeket.
A bormúzeum. A bor és a művészet mindig is összetartozott |
Miért
is? A hasonlóságuk ellenére mindig látni valami ötleteset, amiből tanulhatunk
és általában a belépő árában még egy kóstolás is szerepel.
Utjaim
során ehhez legjobb helyet erre Madeirán találtam. Aki ott vásárol egy üveg
bort, a pincészet minden borát végig kóstolhatja. Ottlétemkor a legrégibb az
1908-ból származott. Gondolom, ez már sejteti, hogy a választék igen bő. Ennek
tudatábanban én is nagy mellénnyel vágtam neki az ismeretlen világ
felfedezésének. El kell árulnom, a húsz alkoholszázalék körüli borok hamar
megbosszulták a nagyképűségem. Fél óra elteltével igazán örömteli mosollyal
távoztam a pincészetből. Természetesen ezen a helyen ez megszokott dolog. A
kóstolásom kezdetén még azzal bíztattak, hogy este hétig nyitva vannak, és ha
már nem bírnék hazamenni, akkor még taxit is hívnak. J
Egy helyi pincészet |
Ezek
hallatán Chataeuneuf-du- Pape múzeumában sem maradhatott el a kóstolás. A
számos bor közül a legkülönlegesebbnek mind a 13 szőlőfajtából készült Cuvée
érkezett. Itt azt is megtudtam, a világhírnévhez vezető út már a második
világháború után kezdődött el, és ez volt az első Rhone völgyi Grand Cru /lásd
az első utazási cikkben lévő elemzést/ eredetmegjelöléssel bíró terület. A folyó
által idehordott homokos, agyagos kavicsos területen már a 18. században is csak
ott engedtek szőlőt termeszteni, ahol a rozmaring, és a levendula is jól érezte
magát. Innen is láthatjuk, hogy már akkor is mennyire odafigyeltek a legjobb
szőlőterületekre.
A karó nélküli mediterrán szőlőművelés. A kövek nagy részét úgy hordták oda, hogy az is adja a meleget. |
Akinek
ez még mindig nem volt elég, menjen el egy kellemes vendéglőbe, vagy kezdjen el
sétálni a közeli szőlősorok között, és térjen be egy Mathieu bácsiéhoz hasonló
pincészetbe. Mindig érhet minket meglepetés. Mindenképpen keressük meg a Clos
de Papes lépcsőjét, és a hozzá tartozó kaput. A település bejáratánál eldugva
fekvő emlékmű a borvidék egyik jelképévé is vált.
Zeg-zugos hangulatos utcácskák |
Clos de Papes öreg lépcsője |
Minden
borbarátnak tudnám ajánlani ezt az igazi csodát. Már több mint egy éve jártam
ott, de még mindig visszavágyom.
---
VinTour de France II. - Hermitage
VinTour de France I. - Condrieau
---
VinTour de France II. - Hermitage
VinTour de France I. - Condrieau