2015. nov. 16.

Egy kis őszi pezsgés

Cserszegi Fűszeres Prémium 2014 12,5%
Koch Borászat Hajós-Bajai borvidék
Országunk egyik titkos fajtája lehetne. Az Irsaival ellentétben kevesen termesztik, pedig parfümös, zamatos karakteres bora még a külföldieket is elvarázsolná. Ezt egyszer Kamocsay Ákos is bebizonyította. Londonban 7000 borból az ő cserszegije kapott különdíjat.

A hatvanas években Bakonyi Károly munkája révén a Piros Tramini és az Irsai Olivér keresztezéséből jött létre. Jól bírja a téli hideget, ellenálló a betegségekkel szemben, ráadásul korán, viszonylag magas cukorfokkal érik. Többségében Cserszegtomajon, Ászár Neszmélyen, a Kiskunsági borvidéken illetve Hajós környékén termesztik.
Koch Csabi boraira Dávid barátom hívta fel a figyelmem. 

Csak ennyit mondott: "Olcsó és jó!" - Igaza volt. Ráadásul 2014-ben elnyerte az Év Pincészete kinevezést, amivel már ténylegesen visszaemelte a Hajós-Bajai Borvidéket a magyar bortérképre. 

Az ősz gyümölcseire emlékeztető parfümbombával indít. Szőlő, citrus, muskotályos körte. Kesernyés ízében intenzív savak dolgoznak. Körte alma és a citrus keveredik a közepesen testben, amit egy tipikusan rá jellemző különleges fűszer bolondít meg. Lenyelés után hosszan érzem a torkomban. Meleg évjáratban nagyobb potenciált is ki lehet belőle hozni. Ár-érték arányában kiváló.
Ha a többi bora is ilyen, beállok  Koch Csaba rajongói táborába :)


16,5 pont