2016. szept. 26.

Wilker Riesling Kabinett Pfalz 2014

Német fehérek már a világ élvonalába tartoznak, amiből a Rajnai rizling vezető helyen áll. Mosel és Rheingau mellé Pfalz is felemelkedett a legkedveltebb régiókhoz. Dimbes-dombos tájait egyesek a német Toscanaként is emlegetik. 

Pfalz déli részén Pleisweiler-Oberhofenban tevékenykedő Wilker család már 1597-ben a szőlőműveléssel foglalkozik, de az első palackozás 1964-ig váratott magára. Azóta harmadik generációs borászattá vált, aminek a vezetője Jürgen Wilker. A világban gyűjtött értékes tapasztalataival a háta mögött, (Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália) családja segítségével vezeti a 20 ha-os VDP-be tartozó borászatot.
VDP "Verband Deutscher Prädikatsweingüter " egy több mint száz éves német szervezet, ami a legmagasabb minőséget előállító bor és pezsgőpincészeteket egyesíti. Alig kétszáz tagja az ország 5%-át úgy 5000 hektárt foglalja magába.

Enyhén savas, citrusos petrolos lendülettel indít, amiben alma, körte, kesernyés dió és birs érezhető. Háttérben egy pici őszibarack is meghúzódik. "Nagy" társaihoz képest kicsit szikárabb illatkompozíciójú. Ízében is a vékonyabb stílus dominál, amiben, tapadós krétás minerális jelleg nagyon szépen átjön. Közepesen testes. Sajnos húzós savai sokat rontanak értékéből, de a maradék cukor, és a hordó adta fűszerek mégis játékossá teszik. Hosszú enyhén kesernyés lecsengésű.  

16,6 pont