2017. máj. 8.

Legenda - Gere Kopar

A 90-es évek közepén járunk miközben borászaink még tanulják a szakmát, ismerkednek a terroire-ral, hordóhasználattal, mikroklímával, terméskorlátozással. Tapasztalatot szerezni külföldi tanulmányutakra járnak, ahol új ötleteket gyűjtenek jövőbeni terveikhez. A villányiak főleg Bordeaux-ot látogatják, ami nem is annyira meglepő. A borvidéken nagyobb mennyiségben gyökeret eresztő Cabernet és Merlot fajták hatására Villányt sokan a magyar Bordeaux-ként kezdik emlegetni. Korai összefogásuknak köszönhetően olyan út alapjait rakják le, ami a következő húsz évben magával húzza kis hazánk boros életét. Elég csak-e szavakat skandálni: Tokaj, Eger, Szekszárd, Balatonfüred, Somló! Szinte akármerre nézünk, mára mindenhol aktív borturizmussal szembesülhetünk.

A kezdeti sikerek elérése sosem könnyű, de ennek megtartása még több munkát, szaktudást igényel. Ide kellenek azok a jó ötletek, márkák, amik több évtized után sem kopnak ki a köztudatból. Borászaink itt sem bízták a véletlenre a dolgot. Capella, Carissimié, Solus nevek már a 90-es évek óta irányadó brand-ekké váltak az országos borpalettán. A sor elejére Gere Koparját állítanám, amely 1999-ben a 1997-es évjáratával indult hódító útjára. Azóta a pincészet zászlóshajójává vált. Csak a legjobb évjáratokban - tipikus bordeauxi cuvée-ként 16-20 hónapos érlelést kapva - készül. Annak ellenére, hogy eddigi karrierje során megjárta mennyet és poklot, neve is Kopar-ra változott, mégis ikonikussá vált a borisszák körében.

Az új évjáratot mindig nagy odaadással figyeli a borrajongók tábora.
Most abban a nagy szerencsében lehetett részem, hogy a legújabb 2013-as évjárat megjelenése előtt termelője Gere Attila előadásán  már kóstolhattam ezt a nagy múltú bort. Természetesen számos más érdekesség is előkerült a pince szortimentjéből.

Frici 2016

Sokáig hiánycikknek számítottak a hazai széndioxid tartalmú alkoholos italok. Felismervén a problémát borászaink lassan betöltik ezt a piaci rést.
Így jelent meg 2010-ben a Frici fantázianevű gyöngyözőbor. Először a rozé, néhány évvel később már a fehér változata sem hiányozhatott a borboltok polcairól.
Királyleányka alapú,  Olaszrizlinget, Sauvignon Blanct, és Muscat Ottonelt is tartalmaz.

Friss citrusok, almával, zöldfűszerekkel kevés csonthéjasokkal keverednek. Háttérben enyhe barackos parfüm húzódik. Fehérgyümölcsös fűszeres kesernyés testét picit vékonynak érzem. Intenzívebb savai, buborékjai üdítően hatnak. Gyors lecsengésű.
16,2 pont 

Járdovány 2014

Gere Attila ősi fajtáinkat sem akarta feledni hagyni, ezért 2004-ben hét fajtával / Bakator, Balafánt, Purcsin, Feketefájú Bajor, Kék bajor, Csóka, Fekete járdovány/ kezdett kísérleti termesztésbe. Mind közül a  Fekete járdoványt tartotta a legígéretesebbnek. Annak ellenére, hogy kis fürtű, apró, bogyójú, keveset termő fajta, egyszerre magában hordozza a Kadarka, a Kékfrankos és aPinot noir vonásait.
Meggy-szilva aromái ontják a fűszeres illatokat. Feszes tanninjai mögött közepes test húzódik. Erőteljesebb savaiban, meggy, érett cseresznye némi szederrel keveredik. Háttérben dohány is körbelengi. Igen fűszeres. Közepes lecsengésű
Különleges bor, amit minden borkedvelő figyelmébe ajánlok.
16,5 pont
Phoenix Cuvée 2013

Gere és Weninger közös vállalkozásának eredménye. A negyed évszázados múltra visszatekintő Phoenix cuvéenek az a különlegessége, hogy még mindig az eredeti címkeköntösbe öltöztetik fel.
Nagy fahordóban, illetve másod és harmad töltésű barriqueban érlelődött. Merlot, Kékfrankos Cabernet sauvignon, Pinot noir.

Élénk, mégis gyümölcsösen behízelgő aromákkal indít. Szilva, meggy szeder mellett sok fűszert áraszt. Picit erősebb alkohollal küzd. Élénk, mégis kerek savai szépen belesimulnak közepes testébe. Gyümölcsös tónusai néha-néha némi lekvárosságba csapnak át. Érett málna, szeder szilva ízei a hordó használattól enyhén füstbe burkolóznak. Jó közepes lecsengésű.
16,6 pont

Kopar 2012

Míg korábban Cabernet sauvignonra, addig 2006 óta Cabernet francra alapora helyezték. /50% Cabernet franc , 40% Merlot, 10% Cabernet sauvignon/
Enyhén édeskés szilva-áfonya aromái nagy mennyiségű fűszert árasztanak. Kissé túlzónak érzem az alkoholját. Átütő meszes illatvilágát a termőtalaj kőzetétől kaphatta. Elegáns savai, fiatal tanninjai, szépen belesimulnak óriási testébe. Enyhe lekvárosodásba, érésbe kezdett. Szilva, szeder, erdei bogyós gyümölcsök jellemzőek az ízére. Terroire adta jegyek itt is előbújnak. Csokis végű, hosszú lecsengésű.
17,5 pont

 Kopar 2013

Igen sötét szín, magas alkohollal. Vastagon gyümölcsös, tanninos jegyei csak úgy hömpölyögnek a pohárból. Friss lekváros áfonya, szilva, aszalt meggy aromái fiatalságra utal. Hordós érlelés  jegyei még kikandikálnak. Csak úgy dühöng a számban. Tanninja, savai, óriási teste hatalmas potenciállal bírnak. Szilva, meggylekvár, áfonya szeder ízhatású bor csokis véggel zárul. Igen hosszú végű. Nagy életút elé néz.
 17,4 pont

 Kopár 2000

Meglepetésként egy 2000-es vagyis harmadik generációs Kopár került megnyitásra. Ez még ténylegesen a kezdeti évekből való, ma már muzeális kategóriát képvisel.

Kora ellenére illatában is fantasztikusan tartja magát. Főleg fahéjas szilvás aromákat áraszt. Tanninjai már sokat koptak az idő vasfogai között. Ettől még nagyon egyben vannak. Olyan mint a több éves szilvalekvár amit a spejzból kaparunk elő. Fahéj, dohány, kávé keveréke teszi játékossá. Enyhén poros érzetű. Remek savakkal rendelkezik.
Kiváló záró bor,  minden cseppje hatalmas élményt nyújt.

Kóstolóért köszönet a Vino Veritas kereskedésnek, és Gere Attilának.

Kunci