2019. márc. 4.

Magyar hordó a világ egyik legöregebb pincészetében

Ki gondolta volna, hogy a Keleti és a Nyugati-Alpok közé beékelődő Rajna völgyében készülnek Svájc legszebb pinot noir borai? Az ország legkeletibb kantonjában Graubündenben, a Bündner Herrschaft borvidékén járunk, ahol a 3000 m magas hegyek szoknyáin ültetvények húzódnak.
A bennfentes borkedvelőknek Gantenbein, Fromm nevek ismerősen csenghetnek, legérdekesebbnek mégis a világ egyik legöregebb pincészetét a Schloss Salenegg borászatát találom. A szerzetesek által 1068-ban alapított birtok az idők során többször gazdát cserélt. Erre utoljára 1654-ben került sor, s azóta a Gugelberg család irányítása alatt működik. Mindennapjaik sikereihez mi magyarok is hozzájárulunk. Büszkék lehetünk arra, hogy a ház legkedveltebb pinot noir alapborát hazánkban készült nagy tölgyfahordóban érlelik. 

Schloss Salenegg 2017 pinot noir

Borsos, szilvás, érett meggyes illatát avaros animalitás öleli körbe. Közepes testét, érett szilva, szeder aromáit a hordó adta fűszerek teszik vibrálóvá. Itt-ott a fa adta csersavak érdesen hatnak, s az alkohol is minimálisan visszafűt. Apróbb hibái ellenére nagyon szépen elkészített fajtajelleges bor. Néhány év palackos érlelést még kíván.

17,0 pont

Kunci