2022. jan. 3.

Különleges horvát borok kóstolója Szegeden I.

   Mióta Szegedre költöztem egyre többet foglalkozom délvidéki és balkáni borokkal. Ez a Vajdaságból származó páromnak is köszönhető, akinek hatására számos szerb, horvát, macedon, montenegrói bor kerül poharamba. Grasevina, vranac, plavac, tamjanika, csak néhányat említve a régió különleges fajtái közül. 


   Néhány nappal karácsony előtt, Szeged belvárosában, a Mediterrán Borkereskedésben, egy különleges horvát borkóstolón sikerült részt vennünk, ahol tényleg elmélyülhettünk az ország szárazföldi és tengerparti borainak rengetegében. Ez azért is volt izgalmas, mivel még mindig aktívan élt bennünk a makarskai nyaralásunk során elfogyasztott plavacok különleges ízvilága. 

   Boros közegben Szlavónia inkább a hordók kapcsán vált híressé, de az ottani borászatok is számos izgalmas dolgot tartogatnak. A Papuk-hegység déli lábánál fekvő kis városról elnevezett Kutjevoi borvidék az ország belső felének legnagyobb borvidéke. Ki gondolná, hogy a Pannon tenger homokos, meszes, agyagos üledékén gyökeret eresztett szőlőtőkék között kacskaringózó Kutjevcanka patak völgyében fekszik az ország legrégebbi borászata. 1232-ben a zirci cisztercita apátok alapította pincészet, mostani nevén Kutjevo d.d., napjainkra ikonikussá vált a horvát borszeretők szemében. A szerzetesek sörfőzde építésébe kezdtek, de a kellemes klíma hatására az isteni ital, vagyis a borkészítés mellett döntöttek. A pincészet még számos büszkeséget mondhat magáénak. 65000 palackszámmal itt található az ország legnagyobb muzeális borgyűjteménye, saját erdőjük fájából készítik a hordóikat, na meg az 52000 literes hordójukról se feledkezzünk meg, amiben még mindig bort érlelnek.

   A borvidék első számú fajtája a grasevina, vagyis az olaszrizling. Hazaiaktól eltérően,  könnyebb, gyümölcsösebb, gyakorta maradékcukros borok készülnek. Fehér fajtáik közül a traminit, a chardonnay-t, a sauvignon blanc-t, a rajnai rizlinget, míg a vöröseknél a kékfrankost, a pinot noir-t és a cabernet sauvignon-t részesítik előnyben.

Kutjevo grasevina 2020
   Könnyed, gyümölcsös, friss citrusos illata alma, enyhe mandula, körte aromákkal egészülnek ki. Selymes testében szép savak és érett aromák uralkodnak. Mandula, alma, némi körte barack ízei kesernyés lecsengésben végződnek. 4+ pont

   Tovább folytatva a sort, egy olyan tramini következett, aminek fűszerei szinte kiugrottak a poharamból. A horvát borok rajongói már sejthetik, hogy abból az Ilocki Podrumi Pincészetből jöhet, amit a közép kelet európai traminik Mekkájának is nevezhetnénk. Az ország legkeletibb csücskében, a Duna fölé emelkedő Fruska Gora hegység nyugati lábának lankáin, a Szerbiából átnyúlt Szerémségi borvidéken járunk. Különlegessége, hogy a pincészet 1450-es alapítása óta minden évben készül bor. Az ország egyik legnagyobb borászatáról beszélünk, ahol 990 hektáros /330 hektár saját/  területről évi négy millió liter bor kerül a hatalmas pincerendszerébe.

   Az első fűszeres tramini tőkék 1710-ben kerültek a birtokra, azóta a fajta a borászat jelképévé vált. Szakmai körökben az itt készült fűszeres traminiket a világ legjobbjai közé sorolják. Nagyságukat az is jelzi, hogy 1953-ban Erzsébet angol királynő koronázási ünnepségére innen vitték a fűszeres traminit.


Ilocki Podrumi traminac 2020
   A fűszerek szinte pezsegve áradnak a pohár szájából. Illatát citrus, körte mandula, alma játékos aromái teszik izgalmassá. Közepes testében főleg a fűszerek dominálnak, ami mögött citrus, alma, körte, mandula ízek sorakoznak fel. Mindezt a fajtára jellemző keserű lecsengés varázsolja kerekké. 6 pont

   Varasd és Zágráb közti dimbes-dombos, főleg fehér borokat adó Zagorje borvidékén a biodinamikus művelési módot követő családi birtokok kezdtek elterjedni. Ide tartozik a Bolfan Pincészet is, akitől meglepetésünkre egy 2009-es rajnai rizling került megmérettetésre.

 Bolfan Libertin rajnski rizling 2009
   Kora ellenére az érett jegyei fiatalos lendülettel bírnak. Illatában citrus, birs, körte, dió, mandula aromái némi mézes jegyekkel egészülnek ki. Erre egy határozott, mégis szerethető petrolos felhő borul. Közepes testében a savakat némi maradék cukor kerekíti le. Ízében érett fehér húsú és csonthéjas gyümölcsök, körte, dió, birs, mandula, citrus ízek jönnek elő. Mindez petrolos, mézes enyhén grapefruitos lecsengéssel végződik. Normál esetben 6 pontot adnék rá, de a korára és lendületességére tekintettel 7+ pont.

A következő részben izgalmas dalmát plavacok kerülnek terítékre a Peljesac-félszigetről. Tartsatok továbbra is velem!

Kunci