2022. márc. 28.

Egy új-zélandi stílusú magyar sauvignon blanc



   Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a világ számos híres sauvignon blanc termőterületére sikerült eljutnom, így testközelből ismerkedhettem meg a fajta készítésének különféle stílusirányzataival. Egy rövid elemzést tartva Dél-Tirolban, a zöldfűszeres, spárgás, vajas, bodzás, citrusos aromák a jellemzőek, az új-zélandi Marlborough a macskapisis, trópusi gyümölcsös jegyeivel vált népszerűvé, míg a Franciaországban lévő Loire menti Sancerre pedig  szikár ásványos jellegével hódítja a sauvignon blanc legelhívatottabb szerelmeseit. A fajta Mekkájának tartott Sancerre borait egyes szakemberek tűzkő és egres jelzőkkel illetik. 

   Kis hazánkban az összes borrégiónkban termesztik, de meglátásom szerint az Etyek-Budai borvidéken lelt igazi otthonára. Termelőink, főleg az európai, vagyis a citrusos, vajas, bodzás, spárgás ízvilágában készítik el, nem olyan régen viszont az Etyeken gazdálkodó Haraszthy Pincészet újvilági stílusú sauvignon blanc boráról olvastam, ami igencsak felcsigázta az elmémet. Most ennek járok utána, így vettem egy palack 2021-es sauvignon blanc-t a borászat szortimentjéből. 

   Már az első pillanatban olyan, mintha Új-Zélandról származna. Az ananászos, macskapisis aromái, némi bodzával és kesernyés körtével egészülnek ki. Közepes testében igen intenzív savak fogadnak, amire friss fehér gyümölcsös ízek telepednek. Ananász, citrus, egres jegyei, enyhén kesernyés, vajas, spárgás lecsengéssel zárulnak. Az illatában szinte robbanó bor értékéből az intenzív savak vesznek el. Ezért 5+ pontra értékelem.