2024. ápr. 10.

Best buy chardonnay Moldovából!

 

A boros karrierem során a posztszovjet országok isteni nedűi teljesen elkerültek, ennek ellenére a kötelező mainstream mellett azért elég sok különlegességgel találkoztam. Előbb Németország bugyraiba másztam bele, majd Svájc borai kerültek górcső alá, újabban pedig, az Ex-Jugoszláv tagállamok borkultúrájával barátkozom. Az utóbbival viszonylag szerencsésnek érezhetem magam, mivel a párom a vajdasági Zentáról származik, így gyakorta járok a határ túloldalára, ahol a szupermarketek borospolcait sem szoktam kihagyni. A legutóbbi zentai utam során is ugyanígy tettem, mikor fennakadt a szemem egy kerámia amforával felragasztott üvegen. A címkéjén előröl ezt olvastam: „ Amphora, premium white dry wine, barrique fermneted limited edition reserve”, hátoldalán, „ Imperial Vin1977, Moldova”. Mindez a 2020-as évjáratból.

Mivel Európa ebből a szegmenséből még nem ittam bort, kérdés nélkül vittem magammal. Kicsit kutakodva, hamar rábukkantam a csöppnyi ország giga cégére és egy olyan cikkre, amin hamar kikerekedett a szemem. Azt tudtam, hogy a régió a borkultúrája több ezer éves múltra nyúlik vissza, a bortermelés statisztikái mégis ámulatba ejtettek. A 20. század második felében Szovjetunió szőlőskertjének hívták, ma pedig a harmad Magyarországnyi területű állam több mint kétszer akkora, vagyis 128 ezer hektár szőlővel bír és itt van az egy lakosra eső legnagyobb tőkearány is. Az éves bortermelésük 1,4 millió hektó, amiből 80% exportra kerül, ezzel a gazdaság boreladás exportjának részarányát tekintve világelső. Érdekességként még külön kiemelném a főváros, Kisinyov alatt meghúzódó 200 km hosszúságú, a Guiness Rekordok könyvébe kerülő pincelabirintusát, ahol KRESZ táblák irányítják a buszos turistaforgalmat.

Ahogy nálunk, úgy a posztszovjet országokban is egy minőségi szemléletű termelés indult el. Az utóbbi években rengeteg külföldi befektető jelent meg, ezzel a borok színvonala lassan elkezdi elérni a nemzetközi nívót. Borom az 1977-ben alapított Imperial Wine Group borászatában készült. Az óriás cég 205 hektár saját területtel bír, évi 15 ezer hektár szőlőt dolgoznak fel, naponta pedig akár 50 ezer üveg bort is tudnak palackozni. Végül nézzük, milyen az első moldáv barrique chardonnay-m. 

A világos sárga színe, zöldes reflexekkel bír. Erősen citrusos illatában a vanília dominál, de ott van a zöld alma, némi lime, csöppnyi hordós csokival. Számban közepes test, tiszta, friss ízvilág és élénk savak fogadnak. Kora ellenére meglepően fiatalos, szikár arcot mutat. Az intenzív citrusok mellett, alma, egres, csonthéjasokkal keveredik, amely vanília köntösben van bújtatva. Enyhén keserű lecsengésű. Nagyon szépen elkészített, korát meghazudtoló, jó ár-érték arányú chardonnay. 6 pont

Ja, mindez 600 dinárba, vagyis 2000 Ft-ba került, szóval best buy Moldovából!

Kunci