2014. jan. 20.

Frantz Hirtzberger Grüner Veltliner Federspiel 2012 12,5%

2012 Grüner Veltliner Federspiel 12,5% 

Spitzer Rotes Tor, Weingut Franz Hirtzberger Wachau, Ausztria

Aki egy kicsit is ismeri Ausztria bortermelését, az tudja, hogy a Grüner Veltlinerjük (zöld veltelini) szinte verhetetlen. Nem is csoda, hiszen a szőlőtermelésük 25%-ka erre a fajtára épül. Amíg a Wachauban főleg gyümölcsösebbek, krémesebbek, addig a Weinviertelben inkább a hagyományos ropogós zöldfűszeres ízvilágot követik.

A világos szalmasárga színű kellemes citrusos illatú borba keveredik egy kis krémes fűszerezettség. Megízlelve „az egyszerűség a nagyszerűség gondolata“ fogalmazódott meg bennem. Legfőbb erénye a frissesség. Kellemes citrusos savaihoz társuló krémességet a hordóhasználattól kapta. Meleg nyári délutánok könnyed beszélgetős bora.  Legfőképpen kagylókhoz egyszerűen elkészített halételekhez ajánlanám.

16,5 pontot adok neki

A Federspiel név alapján magyarázattal tartozom. Míg németországban a fiatal egy-kettő napos mustot, illetve murcit hívják így, „amihez hagyományosan Zwiebelkuchent-t hagymássüteményt esznek“ addig a Wachaunál egy kategória redszert jelent. A 80-as évek Wachaujában egy új erős egyesület jött létre Vinea Wachau Nobilis Districtus néven. A szervezet egy ügyes politikai húzással átírta magának az ország kemény hozammeghatározású bortörvényét, amivel a korban messze maga mögé utasította a hagyományos előírásokat. A minőséget must és alkoholfokra helyezték át. Persze azóta ezt sokan csinálják, de akkoriban nagy újjításnak számított.

Kategóriák

-          Steinfeder

-          Federspiel

-          Smaragd