2015. jún. 3.

Tokaji bor és balatoni fogas

Gergő barátommal már évek óta együtt járjuk a természetet, miközben a nagyhírű angol szakácshoz Keith Floyd-hoz méltóan finomakat sütünk-főzünk és persze iszogatunk. Bográccsal megjártuk az Ipoly mentét, a téli Kab-hegyet,  ha messzebb nem jutottunk, a Normafát vettük célba. 
irány TOKAJ!

Ez az évek során már-már hagyománnyá nőtte ki magát. A sütés-főzés során persze megszomjazunk, így inni is illik valamit, szerencsére bor és pálinka is akad a hátizsákban. Most az erdők madárfüttyét otthagyva, saját konyháinkban próbáltuk kamatoztatni tudásunk. Persze a természet adta előnyöket, a jó levegőt, és a parázsból szálló pernye füstös ízét semmivel sem pótolhatjuk.

megsültek
Főételünk egy néhány órával korábban még a Balatonban úszkáló süllő lett. A halat egyszerűen csak besóztuk, olívaolajjal jól bedörzsöltük, felttetük a rácsa. És várta a jól beizzított sütő. Köretként mustáros-hagymás krumplisalátát készítettem, amely - mint később kiderült - jól passzolt a vásárolt borokhoz.
tányéron 

A “tokaji estet" egy - Gergő tokaji kirándulásán szerzett - eddig számomra ismeretlen fajtával, a Kabarral kezdtük, amihez egy hordósabb érlelésű Furmittal járultam. A napot végül egy különleges csipkebogyó pálinkával zártuk.
hőmérséklet rendben

Elsőként az erőteljesebb savakkal rendelkező Kabart nyitottuk meg, ami jó döntésnek bizonyult. A Hárslevelűből és a Bouvier fajták kereszteződéséből létrehozott fajta 2006 óta engedélyezett a borvidéken.

Chateau Dereszla 2013 Kabar Tokaji borvidék 14%

Erőteljes illatában erősen citrusos valamint alma-körte és birs jön elő. Már az első kortyban a magasabb, de nem zavaró savai dominálnak, amihez egy kellemes mineralitás is jön. Édeskés íze a magas alkoholtól, másrészt azért egy kis maradék cukrot is tartalmazhat. Hosszú lecsengésében alma körte, birs keveredik egy kis grapefruittal, amit egy kis fa még szebbé varázsol.

Igazán jó kezdet volt. Remélem máskor is találkozom a fajtával.

17,4 pont
Kabar 

Bodrog Borműhely 2013 Furmint Lapis Tokaji borvidék 14%

Lassan nyíló szalmasárgába átforduló bor, így egy kicsit szellőztetés igényelt. Enyhén fás, citrusos-birses illata lassan tudott csak kényeztetni minket. Megnyílva sem érte el Kabar intenzítását, inkább töményebb, krémes ízek jelentek meg. Némi vanília keveredik a birssel-körtével, amihez erőteljes citrusos-sós mineralitás járul. Magas alkoholja mellet egy csöpp cukor is maradt benne. Mint második bor, fás-krémes jegyeivel igen jól passzolt ízletes vacsoránkhoz.

17,3 pont 
arccal a pohár felé! :)
Az estét követően arra jutottam, hogy Tokaj - főleg a furmintjával - egyszerre magában hordozza a világ legnagyobb fehér szőlőfajtáinak és borvidékeinek jellemzőit, így a Rajnai-Rizling savait és maradékcukrait, az amerikai chardonnék krémességét, és a terroir a Chablaisek mineralításán is túltesz. A közeljövőben még sokat szeretnék ezzel a kincsünkkel foglalkozni.