2015. júl. 22.

Mintha-Amerika...

Több száz barrique hordó között Vangelis Amerika felfedezése című zenére sétálunk, miközben a tulajdonos hordómintákat vételezve kóstoltat a látványpincében. 
Poharunkba újvilági stílusú nehéz hangvételű Cabernet Sauvignon, majd Merlot kerül. Akit becsukott szemmel hoznának ide, az elgondolkozhat a holléte felől. Kaliforniában a Napa Valleyban? Egy spanyol látványpincében?
Egyik sem. Kérem szépen a Sopron melletti Blaufrankischlandban Deutschkreuzban. Ez ugyanis Ausztria Kékfrankos régiójának a központja.
Ki gondolta volna, hogy a határ túloldalán ilyen modern, mediterrán hatású, újvilági stílusú pincészetek épülnek? 
Itt tényleg minden a borról szól. Sógorék infrastruktúrája és marketingje szinte verhetetlen. Heurigerek, bicikliutak, borsétányok, borászatok csábítják a messziről jövő turistákat. A rusti kirándulásomon felbuzdulva tekertem el erre a vidékre, hogy egy kicsit elmerüljek az itteni Kékfrankosok világában. Egy vinotékában kezdtem a kóstolást, ahol hosszas beszélgetés után a hölgyike K+K Weinbau-ba irányított tovább. Szerinte ő a környék legizgalmasabb borászata. A falu fölé épült pincészetet néhány perc kerekezés után meg is leltem.
http://www.phantom.at/
Tényleg meghökkenő látvány fogadott. Mintha 10000 km-ert ugorva Kaliforniába csöppentem volna. Ezt az érzést a parkoló közepén létesült, levendulákkal körbeültetett sziklakertes csobogó csak fokozta! 
Egy igazi tengerparti nyaralót idéző modern látványpince. Persze a mi „mediterrán” Villányunkban is gomba módra szaporodnak a hasonló stílusú borászatok. A helyzet benn sem változott. Egyszerű, dizájnos és rideg. Újvilági módra még egy souvenir shop-ot is létrehoztak, ahol a pincészet márkajelzésével ellátott csecsebecséket árulnak. Ennek ellenére a kóstolás nem is volt drága. 
14 tétel 15 Euróért! Ebben minden volt amit a szemünk-szánk kívánhat. Prosecco, Olaszrizling, Chardonnay, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Sihraz, Cabernet Sauvignon, az ezekből készült cuvé-k, amiket  jégborral, és törköllyel zártunk. Szóval nem lehetett panasz.
A tulajdonos jó hangulatának köszönhetően exkluzív pincelátogatásra invitálta meg az utolsó vendégeit. A pince bejáratának padlózatán egy mozaikból kirakott ég keresztje ékeskedett. Központjában természetesen K+K állott, ahonnét az égtájak a világ leghíresebb borvidékei felé mutattak. Köztük Tokajunk is ott szerepel. Ez a séta oly jól sikeredett hogy a beszélgetés gyönyörűen kialakított teraszon folytatódott. Vendéglátónk bort s szivart hozatott, majd a leanderekkel körülvett teraszon ülve hosszú diskurzust tartottunk a borászatok kesze-kusza világáról. Mindez egy kellemes nyári késő délután,miközben a falura és az őt körülvevő szőlőtengerre láthattunk rá. Kell-e ennél több? 
Akkoriban még a Ráspi-nál dolgozva hozzászoktam a természetes natúr borokhoz, amikben nincsen adalékanyag faélesztő, tannin stb… Sajnos itt ezek a dolgok igen erősen érezhetőek voltak. Főleg a vöröseknél. Harsogtak az erős barrique-tó,l tannintól, amik teljesen elferdítik a borok eredeti ízét. Itt nem csak a pincészet újvilági, hanem a borok is. 
Ez tényleg Amerika...?
Kunci