2016. júl. 18.

A jó partnerkapcsolat - Vylyan kóstoló

A Vylyan pincészet a Vino Veritas borkereskedés egyik legrégebbi partnere. Több mint húsz éve dolgoznak együtt sikeresen a borok értékesítésében. Ennek örömére egy grillpartin vehettem részt a Szőlőkert utcai központban, ahol ételkülönlegességek mellett számos borral is megismerkedhettünk. 

Exkluzív játékként fekete pohárból vak kóstolón tesztelhettük tudásunk, amely igen érdekes eredményt hozott. Itt tényleg csak orrunkra és ízlelőbimbóinkra számíthattunk. 

A kora délutáni tűző napsütésben igen jól esett a jégbe hűtött pinot noir alapú Kszi fantázianevű gyöngyözőbor. 2015-őszén készült ital, vékony eper, málna, cseresznye ízzel. Nagyon itatta magát a nyár eleji hőségben. Apró széndioxid buborékai még ízletesebbé, frissítőbbé tették.
(15,6 pont)


A 2014-es Kékfrankos már komolyabb kategória. Az esőáztatta évjárat ellenére sikerült valami nagyot készíteni, erről a bor rubintos színe is árulkodik. 
Persze, ne feledjük el hogy Villányban járunk, ahol nagyobb testű borok készülnek. Itt ne is keressük a Sopronban megszokott légies, fűszeres karaktereket. 
Tömény meggy, málna lekváros illattal indít. Vaskos meggylekváros-gyümölcsös íze hamar szétoszlik a számban. Az évjárat, és a fajta adta savszerkezet túl rövidnek érzem. Közepes lecsengésben kesernyés tanninokat türemkednek ki, ahol a barrique hordó csoki aromái is megjelennek. Hibái ellenére tényleg szépen sikerült.
(16,7 pont)

A Montenouvo cuvé került a poharamba, amely a pincészet talán legemblematikusabb bora. Sokan a Vylyan zászlós borának is tartják. 2012-es évjárat cuvéje Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah és Zweigelt házasításból készült.
Sötét bíborvörös színe kecsegtetően indít. Illatában szilva, fahéj, és túlérett málna gyümölcsaromái szállnak az orromba, amit egy  fura kesernyés illat zavar meg. Sajnos ez ízében is visszaköszönt.  Négy éves kora ellenére enyhén csersavas. Közepes testű bor még nincs a csúcsán. Meggy, málna szilva és piros bors mellett kiérződik a hordó adta étcsoki. Közepes lecsengésű.
A csersavai még kerekedhetnek, de a zavaró íz szerintem nem fog eltűnni a belőle.
(16,6 pont)

A Cabernet Franc Villány egyik legszebb és legzseniálisabb borává lett, így talán tőle  vártam a legtöbbet. A nagy franc-ok fűszeresek, lendületesek, lekvárosak, mégis elegánsak, melyek 10-15 év érlelést követően sem mellőzhetőek.
Ugyancsak 2012-es évjárat volt terítéken. Fűszeres illatában szilva, feketeszeder, érett málna keveredik az orromban. Számban mégis könnyedség mutatkozik. Erdei gyümölcsök mellett az éretlen szilva is megbújik, ami picit érdesebb tanninokban mutatkozik. Szépen hozza a fajtára jellemző fűszeres jegyeket. Szívem szerint egy-másfél évet még érlelném még a pince alján. Lenyelést követően a kisméretű fahordós érlelés adta csokis jegyek hosszan húzódnak a torkomban
Könnyed, lendületes, mégis jól iható, szép strukturált bor.(16,8 pont)

2012-es Syrah maradt a végére. Sötétbordó színe nem mindennapi tételről árulkodik. Mély, intenzív áfonya és szederdzsem, keveredik a borsos-mentás fűszerekkel. Vastag, mégsem szárító tanninjaiban nem lóg ki a magasabb alkohol sem. Áfonyás, szedres, lekváros ízébe a savak is szépen belesimulnak. Inkább újvilági stílus, amiben helyenként az óvilági is fellelhető. Hosszú mentás csokis lecsengését sokáig érzem. Igazán nagy bor, amit a legkülönlegesebb alkalmakra tartogatnék. Most van a csúcson.(17,5 pont)


Ezúton is szeretném megköszönni a Vino Veritas borkereskedésnek, 
és a Vylyan Pincészetnek, hogy részese lehettem ennek a rendezvénynek.

Kunci