2016. júl. 25.

Francia fajták új otthonukban


Mendoza, Marlborough, avagy Malbec és Sauvignon blanc. E nevek meghatározó szerepet töltenek be a világ bortérképén. A szőlőtőkék Franciaországból származnak, mégis hazájuktól 15-20 ezer kilométerre leltek igazi otthonra. Argentínáról és Új-Zélandról beszélünk, akik e fajtákkal törtek be a nemzetközi borszínpadra.

Miért pont itt? Talán az óvilági hazájában nem működött valami? - Vetődik fel a kérdés.Kicsit utánaolvasva igen érdekes információkhoz juthatunk. 
Ki gondolta volna, hogy 1853-ban az argentínai Mendozába kerülő Malbec Bordeux legkedveltebb borát adta? Sajnos a két évtizeddel később kiütő filoxéra vész e fajtát sem kímélte, a megoldást jelentő amerikai alanyokra való átoltást pedig a fajta nem tűrte. Ez talán karrierje végét is jelenthette volna, ha az Andok előterében elterülő száraz klímájú homokos talaj nem áll ellent a félelmetes vésznek. Így aztán saját gyökerén élte túl e rettenetes pusztítást. Mára az itteni Malbec joggal hívható „argentinikumnak”.
Kiegyenlített klímájának köszönhetően kevésbé kell megküzdeniük a természet elemeivel, így minden évben hasonlóan magas minőséget biztosít. Ez kellemesebb savakban, érettebb tanninokban, és magasabb alkoholban jelentkezik.

Az új-zélandi Sauvignon blanc-nak három-négy évtized is elég volt ekkora sikerhez. Ilyen gyors eredményre talán még a Matua wineyards sem számított, mikor 1973-ban elültette első tőkéit. Persze itt is döntő szerepet játszott a természeti környezet, a modern gondolkodásmód, és a magas technológiai háttér. Ugyanúgy mint dél-amerikai társánál, a “maorik” sem bízzák a véletlenre a dolgot. Precízen elkészített boraik még a boltok legalsóbb polcain sem elhanyagolhatóak. Ilyen célokkal indultak el, s rajzolták fel magukat a világ bortérképére.
Sikereik ellenére a borok könnyen felismerhető hasonló ízvilággal rendelkeznek. Gyakorta „tucat” jelzővel illették őket. Ebből kiutat keresve az óvilági szemléletben találták meg a megoldást. Terméskorlátozásra, hordóhasználatra és biodinamikus művelésre áttérve, egy új és különleges ízvilágot kaptak.


Trapiche Malbec 14% Mendoza Argentina 2013

Milyen is egy jó Malbec? Nehéz, tanninos, fűszeres és gyümölcsös. Ebben a borban minden benne van. Fűszeres tanninja intenzíven erdeilekváros illatokat áraszt. Csak úgy dúskálok az ízkavalkádban. Szeder, áfonya, aszalt meggy. Közepesen tömény, testes, mégis légies. Alkohol, és a fajtajelleg adta feketebors pattogzik a nyelvemen, amiben pici zöldpaprika is megbújik.  Száraz, mégis lekváros. Hosszú csokis-kávés lecsengéssel fejeződik be.


17,1 pont

Wither Hills Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Withers Hill Winery is az új tendenciát követi. A korábban megszokott zöld citrusos  "macskapisi" ízvilág helyett a trópusi gyümölcsök kerülnek előtérbe. Ananász, mango, egres. Ezek szépen kiegészülnek a citrus és csalán friss zöldfűszeres aromáival. Élénk savú, nagytestű gyümölcsös bor. Olyan mint Új-Zéland. Melegséget áraszt, mégis benne van az óceán adta frissesség. Hosszú lecsengés.


16,9 Pont