2016. szept. 12.

Recas Sole Királyleányka, Rékasi borvidék 2015 13,5%

Korábban az arad-hegyaljai Ménesi Borvidékről Balla Géza kapcsán már írtam néhány sort. Ismét egy kuriózumot találtam Erdély kapujából - a Partiumból, ez nem más , mint a 2015-ös Recas Sole barrique Királyleánykája a Rékási borvidékről. Királyleányka kisfahordóban? Egy olyan merész vállalkozás, amit ők bevállaltak. Sikert-sikerre is halmoznak vele. 
 
Kövérszőlő, és a Leányka természetes hibridjeként keletkezett helyi fajtáról beszélünk, melynek könnyed illatos, gyümölcsös bora gyakorta a nők kedvence. Most erre cáfoltak rá, és 25%-ban három hónapos barrique érlelésnek vetették alá. Igazi komoly férfias bor született belőle.

Temesvártól 30 km-re a Bánságban fekvő pincészet közel ezer hektárjából 900 egységes területet alkot. Hatalmas méretüket annak köszönhetik, hogy a TSZ-ek privatizációjuk során nem aprózódtak fel. 
Helyi és világfajtákkal dolgozva modern pincészetükben évi nyolc millió palack bort készítenek. Szőlőinek többsége új telepítésű, így az idő is nekik dolgozik. Legkülönlegesebb borát az itt őshonos Feketeleányka adja. Aki találkozik vele mindenképpen vegyen belőle egy palackkal! Nem fog csalódni benne. De nézzük a Királyleánykát...
Szalmasárga színű bor, igazi komplex tömény krémes illatbomba. Gyümölcsök tömkelege, mangó, ananász, citrus barack, virág és tejkaramella illatokkal kényezteti szaglószervem. Nyelvemen csak úgy pörögnek az aszalt fehérgyümölcsös ízek, amibe a savak szépen belesimulnak. Igazi frenetikus érzés kóstolni ezt a bort. Életteli, vidám nagyság, mégis könnyen iható. Hosszú lecsengésű, amely citrusos, picit édeskés, kesernyés mandulás aromákkal hömpölyög le a torkomon.
Életem egyik legélménydúsabb fehérbora. Itt a kóstolós minden másodperce tényleg tart valami meglepetést. 


17,3pont