2016. okt. 17.

Taposó kút - Szent Ilona Borház - 2006.

Az egyik borkereskedésbe betérve rábukkantam egy tíz éves somlóira, a Kreinbacher Pincészet 2006-os Taposó kút cuvéjére. Rövid tétovázás után meg is vásároltam ezt az idős palackot.
A hegy borai öregebb korukra mutatják meg nagyságukat. Egyrészt az idők során a minerális jegyek sokkal jobban előbújnak, másrészt kiváló évjáratról beszélünk.
Azt se felejtsük el, hogy a pincészet korai szakaszából származik, ami megint kuriózumnak számít. Aki jól ismeri a hegyet, az jól tudja, hogy a Taposó-kút környéke a Vulkanikus púp egyik legjobb adottságokkal rendelkező része, amit megint nem szabad mellőzni.
Illatában egyből orron csapnak a minerális, enyhén oxidált krémes jegyek. Nem zavaró, inkább jól áll neki. Érett birs,körte, pogácsaalma, keveredik egy kevés édeskés kókusszal. Megízlelve a kőzet adta minerális jegyek még jobban felerősödnek. Nyelvemen csak úgy tapadnak a bazalt kőzet ásványai. Ha valami igazi kőjuice, akkor ez az! Vaskos savai picit kitüremkednek, amin ne is csodálkozzunk ilyen régi boroknál. Vastag krémes ízvilágában, a hosszabb hordós érlelés is szerepet játszik.
Kora ellenére, összességében szép komplex bort kóstolhattam. Kesernyésen közepes lecsengésű.
Nem a mindennapok egyszerű boráról beszélünk. Csak azoknak ajánlom, akik tudják értékelni a korosabb, mondhatni muzeális fehér borokat.

16,7 pont