2016. okt. 31.

Bordeaux elfelejtett nagysága - Csányi Pincészet Petit Verdot 2011 & 2012

Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot! 
Mi is jut először eszünkbe e nevekről? Természetesen Bordeaux!

Pedig a borvidéknek van egy olyan titkos fajtája amiről igen keveset hallani. Ő lenne a Petit verdot. Ez azért lehetséges, mivel igen csekély mennyiségben termelik, és csak néhány százalékban használják fel a házasításokhoz.

Olyan "csipetnyi nagyság", amiben benne van a borvidék sikere. Tanninbomba? Egy csöpp tömény fűszer? 
Akár mindkettőként is lehet nevezni.
A fajtát Toulouse környékéről eredeztetik, a Trossot, Duras fajtákból természetes úton kereszteződött. Mindkettőt a rómaiak honosították meg e vidéken.
Petit verdot avagy kicsi zöld. Kék szőlőről beszélünk, de neve is sokat elárul. Lassan érik, a jó minőséghez szüksége van a hosszú vénasszonyok nyarára, ezért nem minden évjáratban használják fel. A kiegyenlítettebb klímát jobban kedveli, így az újvilági országokban egyre gyakrabban foglalkoznak vele. Jó évjárat esetén meghálálja a törődést. Nagy nehéz-hangsúlyos, erdeigyümölcsös, lekváros bort ad.
A világon igen kevés pincészet van, aki ebből a fajtából fajtiszta bort készít. 
E kevesek közé tartozik a villányi Csányi pincészet. Most ebből szeretnék két különböző évjáratot bemutatni. 

Petit Verdot 2012

Igen sötét színű. Illatában is tömény tanninos alkoholos. Áradnak belőle az, áfonyás, szedres, meggyes lekváros ízek. Gazdagon eláraszt fiatal portóis aromákkal, csokival, kávéval. Enyhén portói jellegű.
Vastag, picit éretlen tanninjaiból a közel két éves hordón tartás valamit tompít. Olyan mintha feketebogyóval töltött keserűcsokit kóstolnék, amit  egy kevés cognakkal spékeltek volna meg. Nagysága ellenére rövid lecsengésű.
Komoly borról van szó, amely még időt kíván.

16,7  pont

Petit Verdot 2011

Talán még lassabban nyílik mint az utódja. Töményebb, lekvárosabb illatában feketeszeder, szilva, áfonya adja a gerincét, amiben a feketecseresznye is megbújik. Magas tanninjai kávé és feketecsoki aromákban végződnek. Alkoholban gazadag, mégis visszafogottabb, komplexebb fiatalabb társánál Az. enyhe portóis jelleg ebbe is beleszorult. Valamelyest hasonlóságot mutat egy erősebb Chiantival. Meggyes, kávés-kakaós aromái is jóval hosszabb lecsengésűek mint a 12-es évjárat.

17 pont