2016. nov. 7.

Olaszrizling Október

Mandola, Orisz, Nemes, 
e három névből választják ki az Olaszrizling új nevét.
Miért is teszik ezt? Hogyan vélekednek róla a borászok?
lyen kérdésekkel indultam el október 8-án az Olaszrizling Október elnevezésű borrendezvényre, ugyanis úgy volt, hogy ezen a napon bújik a rilzling új névköntösbe. Természetesen a közel kétszáz borról se feledkezzünk meg, amit a kiállítás nyújtott számunkra. Itt aztán tényleg elmerülhettünk a borrégiók és borstílusok közti megannyi érdekességben.
Jól emlékszem még arra az időre, amikor a könnyed citrusos keserű mandulás lecsengésű bor szinte csak fröccsként hódította rajongótáborát. Szerencsére manapság szebbnél-szebb szóda nélküli tételek kerülnek az öblös poharak mélyére. 
Többek ezek hallatán már hátradűlnek, és úgy gondolják, hogy ia rizling ismét fénykorát éli. Meglátásom szerint ehhez még hosszú út vezet. Az igaz, hogy a megkóstolt borok szépek, tartalmasak, csak úgy ragyogtak új dicsfényükben. de a borászok még mindig csak keresik a tökélyre vezető utat. Itt főleg a terroire és a  hordóhasználat egyensúlyára gondolok. Másrészt ott a közös névhasználat megegyezése, amiben még nincs egyetértés



Nem szeretnék negatívnak tűnni,  csak keresem az Olaszrizling jelentőségét, helyét a világ bortérképén. A rendszerváltás óta eltelt negyed évszázad még rövid idő ahhoz, hogy letisztult borarculata legyen hazánknak. Szerencsére az utóbbi tíz évben elindult valami, aminek helyi viszonylatban már lehet látni az eredményét. Egri Bikavér, Tokaji Aszú, száraz Furmint, villányi Cabernet Franc mellett az Olaszrizling is helyet kaphatna. 

Jó-e az új névváltoztatás? Itt a kereskedelemben kellene boncolgatni a dolgokat!

Mit szándékozunk kezdeni a fajtával? Külföld felé kacsingatva szeretnénk-e szeletet kapni a nemzetközi borkereskedelemből? Exportot megcélozva mindenképpen hasznos. Ebben a szakágban tevékenykedve nap mint nap szembesülök azzal, hogy más országok lakói Rajnai rizlingnek azonosítják be. A Kárpát-medencét elhagyva szinte alig ismerik, így megújult arculattal, egységes marketinggel látok benne potenciált. 

Hazánk leggyakrabban előforduló fehér szőlője, amit Tokaj kivételével minden borvidéken művelnek. Huszonegy különféle termőterület, mikroklíma, és a fajta jó ismerete. Ezzel rendelkezünk, ami jó alapnap bizonyul a jövőre nézve. 
Gondoljunk csak az osztrákokra akik, a könnyed stílusú Zöld veltelíniből világhírnevet csináltak. Mi miért ne tudnánk ugyanezt véghez vinni?
A szavak további csűrése-csavarása helyett inkább nézzük a borokat!
Első körben a Robert  Smyth nemzetközi borakadémikus által tartott előadásán kóstolt vulkanikus talajon termelt borokat szeretném bemutatni!

Molnár és Fia 2015 Mátra
Virág, citrus, vegetális-zöldséges illatok, vaskosabb savak, kellemes gyümölcsös test. Kicsit krétás, mineralís, közepes lecsengés. Szerintem idővel még pozitív irányba fog változni. 
16,2 pont

Gilvesy Bohém 2015 Badacsony
Egyetlen kivétel a sorban, ami nem csak Olaszrizlingből készült. (Olaszrizling 40%, Szürkebarát 25%, Rajnai rizling 20%, Sauvignon Blanc 15%)
Érett fehér gyümölcsös, alma, barack, körte aromái mögött egy kevés kén húzódik. Közepes testű, ahol a fajták és a  hordós érlelelés nagyon jól vannak összepárosítva. Keserű mandulás hosszú lecsengés.
16,5 pont

Káli Kövek Rezeda 2015  Balaton-felvidék
Feszes, gyümölcsös testében és illatában erőteljesebb sav húzódik. Főleg citrus és  alma dominál. Elmondásuk szerint hordóban érlelődött. Ebből igen keveset észlelni. Hosszú minerális élvezetet ad.
16,6 pont

Szászi Endre Szent György-hegy 2015
Mély almás-körtés, enyhén birses hosszan tartó aromákkal indít. Fajtajelleghez képest nagytestű. Erősen hordózott, amitől dió, mandula, narancs, fahéj, szegfűszeg aromákat kap. Hosszú ásványos lecsengésű. Nemzetközi szintet is megüti. Szép kiegyensúlyozott.
17,2 pont

Villa Tolnay 2015 Badacsony
Savanyú káposzta csapja meg az orrom. Reduktív készítésről árulkodik. Megkóstolva már valamivel jobb a helyzet.Markáns savait maradék cukra valamelyest csökkenti.
15,8 pont

Laposa 4hegy 2015 Badacsony, Somló
A borászat emblematikus bora, ahol négy vulkáni hegy (Badacsony, Szt György hegy, Csobánc, Somló) kőzet adta élményéi kerültek egy palackba. Tiszta gyümölcsös ízvilágú. Főleg alma, citrus, és keserű mandula. Egyértelműen reduktív technológiájú házasítás. Kellemesen sós minerális. Minden benne van amit ezen a szinten a fajta tud.
16,8 pont

Györgykovács Imre Somló 2014
Már az első másodpercében arcon csap a Somló jellegzetes aromája. Komoly Olaszrizling került a poharamba. Érett alma körte birs krémes jegyeire nagyfokú minerális érték telepszik. Vastag textúrájában a hegy és az évjárat adta savak kikandikálnak. A kőzet sós-minerális értékei hosszan húzódnak a torkomban.
Ennél a bornál már mindenki felszisszent.
17,4 pont

Kreinbacher Aranyhegy 2008 Somló
Gazdagon dűlnek belőle az érett ásványos krémes jegyek. Savai már elváltak a testétől, ami ilyen idős korban nem is csoda. Számba véve hamar szétesik. Birs körte, dió ízekkel bír. Végén enyhén édeskés, amit a palackbukétól kaphatott. Közepesen hosszú végződés.
16,7 pont


Még néhány érdekes tételt a kiállítás boraiból.

Borbély, Karos 2014 Badacsony
Hatvan éves gyalogtőkés művelésről egy tőke/per palack terméskorlátozással. 500 literes hordóban fél évig érlelődött. Mély keserű mandulás, citrusos, narancsos, hordófűszerrel indít. Szép savak, érett alma körte, grapefruit. Erre krémes fás íz telepszik, amitől fahéj szegfűszeg aromát kap. Hosszú minerális lecsengés
17,3 pont

Figula, Löcze 2015 Balatonfüred, Csopak
Citrusosk mellett enyhén gyógyvizes. Pirítós fűszeres aromavilággal lengi körbe. Vastag, krémes,érett fehérhúsú gyümölcsök, kellemes mandulás narancsos ízkavalkáddal. Gyógynövényes lecsengésű, amit a terroiretól kaphatott.
17 pont

Homola, Sáfránykert 2015 Balatonfüred, Csopak
Citrus, pirítós, fűszeres aromákkal indít. Kicsit sötétebb színű, nagyobb testű. Szép savú, mandulás gyümölcsös telt kortyai, hosszú enyhén ásványos ízek pörögnek le a torkomon.
16,9 pont

Bott Frigyes 2014 Múzsla, Szlovákia
Közepesen krémes borból egy csöpp sav kicsap. Telt kortyaiban alma, citrus, és gyógynövények keverednek. Vibráló savait a hordó eltakarja, de mégis e kettő egyvelege teszi izgalmassá. Jó egyensúlyú tartalmas Olaszrizling. Gyümölcsös, keserű mandulás végű, tapadós tanninokkal.  
16,8 pont

Zsirai, 2011 Somló
Közepes intenzítású ásványos aromák szállnak a pohárból. Kicsit már érződik az idő vasfoga, ettől még nem veszít az értékéből. Érett alma, fa, és citrus keveredik minerális kortyaiban. Hosszú minerálus lecsengés.   
16,7 pont

Hagymási Tamás, 2015 Eger
Igen magas hordóhasználat vág orron. Krémes pirítós narancsos, körte aromái nem a mindennapok Olaszrizlingjéről árulkodik. Telt, fűszeres gyümölcsös kortyai hosszan és lassan csúsznak le a torkomon. Olyan nagyágyú, amely túlhordózottsága miatt elvesztette az eredeti karakterét.
17,3 pont

Ahogy az elején írtam, 'a megkóstolt borok szépek, tartalmasak, csak úgy ragyogtak új dicsfényükben'. Itt tényleg egy olyan sokoldalú fajtát ismerhettem meg, amelyet számos különleges terroiron számtalan stílusban készítünk. Ha ez a  kettő a gyümölcsös ízekkel harmonizál, akkor már tényleg felemelhetjük a fejünket.
Meglátásom szerint a borok gyakorta túlhordózással küszködnek, ami sokat elfed az eredeti értékéből. Ettől ugyan vastagabb nehezebb tételek születnek, de elveszítik igazi fajtajellegüket. Más országokban már egyre jobban mellőzik ezt a készítési módot! Kell ez nekünk?