2017. febr. 20.

Tilos az alkoholfogyasztás! - Villa Maria Viognier 2015

Déli szigeti utam utolsó éjszakáját a chistchurchi reptéren töltöttem. 
A tizenöt órás várakozás igen hosszúnak bizonyult, ezért unaloműzésként átfutottam a közeli Countdownba (helyi supermarket), ahol természetesen hamar a boros pultok elé kerültem. 
A Villa Maria 2015-ös Viogner palackjára összpontosítottam, mert e fajtával elég ritkán találkozom. Ez talán még helyi berkekben is igazi csemege. Kaptam az alkalmon, s máris kosaram tartalmát gazdagította. A reptérre visszaérkezve már csavarodott is a fémzáras kupak. 
Néhány perc elteltével a  biztonsági őr hozzám lépett.
- Uram! Itt tilos az alkohol fogyasztás. 
Egy ilyen felszólítás a fáradt utazót persze nem riasztja vissza. Hajnal felé üvegem tartalma csökkenő tendenciát mutatott. Milyen is volt?
Illatjegyei sem egyszerűségről árulkodnak. Kobak körte keveredik a csonthéjasok - főleg dió, mandula - keserű enyhén pirított aromavilágával. Egy kevés citrus teszi még érdekesebbé. Nem fut ki a pohárból, mégis szikáran érezteti nagyságát. Itt felejtsük el az amerikai maradékcukros gyümölcsös Viogniereket. Néha-néha a hordóhasználat is kikandikál. Körte, mandula mellett grapefruit és bőralma teszi játékossá. Közepes kerernyés testében elegáns, szikár savai hosszú lecsengést biztosítanak.
16,9p