2017. ápr. 3.

Babarczi Olaszrizling 2014 Pannonhalma

2014-es Olaszrizling Pannonhalmáról a Babarczi pincészetből? Természetesen jöhet! Annál is inkább, mert jó kóstolni olyan régebbi tételeket, amelyek reduktív úton készültek. Aki emlékszik még erre az esőáztatta évre, az tudja, hogy az ég csatornái nem csak nyáron, hanem ősszel sem zárták el csapjaikat. Sokak meglepetésére gyakorta mégis remek borok születtek. A megemelkedett savak egyes helyeken előnnyé váltak, élénk citrusos ízekkel ajándékozták meg a borokat.
A Babarczi család is megérdemel néhány szót, akik már három évtizede terjesztik a borvidék jó hírét. 55 ha-os birtokuk az egyik vezető borászattá nőtte ki magát. Modern technológiájuknak köszönhetően friss, gyümölcsös borokkal látják el a vevőket. Korábbról már jól ismerve ezt a tételt, vártam az visszakóstolást.

Legutóbbi kóstolásom óta enyhe bőrösödés, öregedés tapasztalható. Színe sötétebb, állaga viszkózusabb. Jobban előbújnak a keserű mandulás jegyek, amely körtével, és almával versenyezve duetteznek. Korábbi harsányabb savai sokat kerekedtek, amit szépen átkarolnak az érett fajtajelleges almás-körtés ízek. Hosszú keserű lecsengése herbális jegyekkel egészül ki. 
Most érte el igazi férfias korát, mindenképpen fogyasztásra ajánlom. Nem fiatal, mégis karakán.
16,5 pont