2017. márc. 27.

A Bikák vére 2017 Bikavér Párbaj

Amíg Spanyolországban a dicső torreádorok kardjától, addig nálunk a borászok kitöltött palackjából folyik a "bika vére" Melyik az izgalmasabb? Azt döntse el mindenki saját maga. Én inkább az utóbbinál maradok, ennek reményében látogattam el 2017 március 3-án a Corinthia Hotelben megrendezendő Bikavér párbajra.
 A Wineglass Communication szervezésének jóvoltából ismét megméretették nagy múltú cuvée boraikat az egri, és szekszárdi borászok.

A parázs hangulatú kerekasztal beszélgetésen Egert Thummerer Vilmos, Dr Pók Tamás, Soltész Gergő, Szekszárdot Mészáros Pál, ifj. Takler András, és Sebestyén Csaba képviselték. Felszólalások során szó esett múltról, jelenről, jövőről. Természetesen  a múltat sem feledhetjük, de a jelent és a jövőt mindig előrébb helyezem. Egy biztos. A rendszerváltás óta hosszú kanyargós utat járt be a Bikavér, mire ismét pozitív köztudatba került.
A 90-es évek Cabernet sauvignon őrülete idején szinte labdába se rúghatott. Új dicsfénye, egyre nagyobb népszerűsége a borászok kitartó sziszifuszi munkájának köszönhető. Sajnos a fogyasztók elméjéből igen nehezen lehetett kitörölni az egykori könnyed savas ízvilágot.

- Még a kétezres évek elején is két kézzel tiltakoztak a Bikavér ellen!     -  Meséli Takler András.

A borászok küzdelméről szuperlatívuszokban kellene beszélnünk. Az utóbbi negyed évszázadban szinte mindent a nulláról építettek fel. Pincészetet, stílust, szemléletet, imaget. Garantált minőségről, a fogyasztók bizalmának megnyeréséről nem is szólva.

Szabályozásban eleinte Eger  élvezett előnyt, miközben Szekszárd finomra hangolással, tisztább arculatával, újabb sebességre kapcsolt. Hol készülnek jobb Bikavérek? Döntsék el azok, akik szívesen kortyolgatják ezeket a borokat. Azt viszont örömmel mondhatom, hogy a korábbi francia fajtákkal ellentétben egyre gyakrabban a Kárpát-medenceiek kerülnek előtérbe.
Az előadás végére kirajzolódtak a célok. A szándékok ugyanazok, a szemléleti gondolkodás mégis megosztottságot mutat. Nem a biztos minőségen, hanem az azon belüli irányzatokban van hangsúly. Amíg Taklerék, és Pók Tamás csak a legjobb évjáratokban a csúcson, addig Soltész Gergő "Ostoros Novaj Bor Zrt." nagyobb, mennyiségét sem söpörne a szőnyeg alá. Itt főleg a kisebb keresetűekre, jobb export lehetőségekre utalt. Meglátása szerint 2 milliós palackszámával már külföldön is jelentősebb volumenben képviseltethetik a márkanevet. Gondoljunk csak a Grand Tokaj példájára!

Mészáros Bikavér Classic 2015
Komplex illata szép savakban folytatódik. Szilva, szeder meggy csoki, pici kávéval, dohánnyal kellemes fűszerekkel egészül ki. Érett, bársonyos, gyümölcsös teste, jó hordóhasználatú.
17 pont
St. Andrea Hangács 2013
A talaj adta minerális élmények csak úgy hömpölyögnek a pohárból. Szeder, meggy, fekete ribizli aromái szikárságot mutatnak. Magasabb savgerince, ásványos fűszerei izgalmasan pattogzanak a nyelvemen. Tömény szikár tanninjai, fekete bogyós teste még érésben van. Hosszú út előtt áll.
17,2 pont

Sebestyén Iván-völgyi Bikavér  2012
Pont egy éve ugyanitt került először poharamba, így mondhatni hogy visszakóstoló. Tavaly óta elegánsabbá vált. Szeder, szilva, meggy aromái az idők során lekvárosodtak. Hordó kakaós kávés ízei picit még mindig túlzóak.
16,9 pont

Vince Béla Arcanum 2012
Igen tömény bouquettal indít! Kávé, érett szeder, fekete ribizli. Vastag tanninjai kesernyés ízbe mennek át. Tömény, feketecsoki, érett erdei lekvárral keveredik. Sok fűszerhez, aszalt meggy, és magas alkohollal párosodik. Komoly bor, ami előtt hosszú út áll, de mégsem Bikavér jellegű.
17,5 pont

Eszterbauer Tüke 2013 
Kerek illattal száll belőle. Friss szilva, szeder meggy, málna elegáns fűszerekkel. Köré kellemes csoki telepszik.  Savai, hordó használata, tökéletes egyensúlyban állnak. Hosszú lecsengésű. Igazi szekszárdi mintapélda lehetne.
17 pont

Petrény Big Band 2011
Kora ellenére még mindig érik. Jócskán érződik a hosszú hordón tartás. Töményen árad a kakaó, kávé, érett szeder és szilva. Kitűnő savgerincű, amiben minerális fűszeres értékek sem hiányoznak.
17,3 pont

Tüske 2013
10 hektós fahordóban tartották. Kicsit vékonyabb, s mégis elegáns. Picit erősebb, mégsem bántó savait szilva, meggy, ribizli gyümölcsök játékos vibrálása teszi igazán egyénivé. Fűszeres karaktere plussz lökést ad neki.
16,5 pont

Tarjányi 2013
Friss könnyed gyümölcsös. Légies, mégis  tartalmas. Fűszer, szilva, meggy, áfonya ízek játszanak fő szerepet. Édeskés vaníliás végű. Időt kíván.
16,8 pont

Thummerer Nagy Eged 2012
Tavalyi jellemzésemben ezt a bort hoztam ki a legjobbnak. Azóta az érlelés csak jót tett neki. Tömény, mégis kiegyensúlyozott. Savak, gyümölcsök, tanninok között egyensúlyban állnak. Illatai szeder, szilva érett  meggy és kávét aromákat képviselnek. Utóbbi évben csillapodott a hordós csokisság, de még mindig várat a csúcsára. A terroire adta ásványokból sincsen hiány.
17,6 pont

Thummerer 1999 Selection
Már az évjárat is magáért beszél. Kora ellenére a savak még mindig rendben tartják. Jelentősen érződnek, s mégsem  estek szét. Kávé, dohány, meggy szilva, sok fűszerrel. Keserű minerális vég.

Évek óta követem a borok fejlődési útját. Bátran állítom, hogy minőségben folyamatosan jobbat kapunk. Szekszárd szempontjából több gyümölcsöt visszavett tanninokat, Egernél inkább fordított folyamatot észleltem. Utóbbit addig nem is látom problémának amíg a borvidékre jellemző ásványos savai megjelennek. Sajnos ezt még sokaknak tanulniuk kell.

Köszönet mondanék a rendezésért, és meghívásért a Wineglass Communicationnak.

Kunci