2017. máj. 22.

"A Pinot noirral beszélgetni kell" Jekl Pinot noir 2013



- Így vélekedik  Jekl Béla

Több mint két évtizede Villányban gazdálkodó borász szokatlan módon Kadarkára, és  Pinot noirra fókuszál a legjobban. Olyan fajtákkal állunk szemben, amik hatalmas kihívást, tudást, szakmai kifejezéssel élve finomrahangolást kívánnak. Bevallása szerint még húsz év után is állandó megleptéssel szolgálnak.
A hűvösebb klímát kedvelő Pinot nem ritkaság ebben a szubmediterrán régióban. A rendszerváltás óta egyre gyakrabban találkozni vele. Elég csak Tiffán Edére gondolni, aki a Várerdő dűlő hűvösebb adottságait kihasználva, az ország legszebbjeit készíti.


Az igaz, hogy főleg Gál Tiborhoz és Egerhez kötjük, de az első ültetvények mégis Jekl Bélának köszönhetően kerültek hazánkba. Termelőnk csavarosan gondolkozik, és cselekszik. Amíg ültetvényei a Fekete hegyen vertek gyökeret, addig a burgundiai oltványok helyett a német klónokba vetette hitét. Az érlelésnél a kisebb régebbi, és nagy ászok hordókat felváltva használja. Borai a hosszú palackos tárolást sem érzik meg, akár egy évtized múltán is nagyszerű arcukat mutatják.

Jekl Pinot noir 2013

Szépen hozza barnás-pirosas, fajtajelleges színét. Enyhén magasabb alkohollal indít, ami mögött friss, mégis mély szilva, gomba, avar, meggy illatjegyek húzódnak. A fűszerek csak úgy áradnak belőle. Teste telt és kerek. Szilvás-meggyes ízei, borsos fűszerei igazi duettet alkotnak. Füstös, enyhén édességet árasztó borba némi földes elemek szorulnak. Hosszú lecsengésű.

Túlzó alkoholja ellenére igazi elegáns mestermű.
17 pont