2017. júl. 10.

Etyeki gyöngyszem - György Villa Viognier 2012

Köztudottan a CBA borválasztéka sosem tartozott a legjobbak közé. Ettől azért ne becsüljük le az itt kapható termékeket. Számos olyan különlegességbe belefuthatunk ami más híres szakkereskedésben elő sem fordul.
Persze a borválasztásnál tényleg oda kell figyelnünk.
Nemtudás és az odafigyelés hiányának eredményekét számos régi tétel is előbukkanhat a polcok mélyéről, mely már réges-régen túlfutott a csúcson. Esetemben is így történt. Csak kíváncsiságból mentem bele a kétes kimenetelű vásárlásba. Az etyeki György Villa 2012-es Viognier borát már közel fél éve nézegettem. Hasonló kategóriában Olaszrizling, vagy Sauvignon blanc meg se mozgatták volna agytekervényeimet, de a fajta hazai ritkaságát tekintve nem bírtam ellenállni kísértésnek. Még a nyitásnál sem számítottam csodára, s mégis kellemes csalódás ért!

György Villa Viognier 2012

Fiatalos kezdet után virágos, édeskés vaníliás gyümölcsös aromával folytatódik. Ezt egy citrusból, ananászból almából barackból komponált felhő burkolja be. Semmi sem tolakodik, inkább az elegáns arcát mutatja. Kellemes savai mögött érett, krémes ízek fogadnak. Alma, körte, némi keserű mandulába torkolló citrus. Nem vastag, teste mégis kerek. Szépen hozza a fajtaaromákat. Közepesen hosszú krétás mineralitásban végződik.

Tisztelet készítőjének Romsics Lászlónak!

16,6 pont