2017. jún. 26.

Takler Kadarka 2015 & Kékfrankos 2013

Kadarka, és Kékfrankos. E kettő nélkül a Szekszárdi Borvidék elképzelhetetlen lenne. 
Gondoljunk csak a Bikavérre, melynek felét e fajták adják. 
Amíg az első az extra fűszert, addig a második a savat és a gyümölcsöt biztosítja. 
Most e két "komponenst" szeretném bemutatni a Takler pincészet borain keresztül.

Melyik borkedvelő ne hallott volna a Takler családról, amely család már több mint kettő évtizedes múltra tekint vissza? Aki kóstolta borait, tudja, hogy nem veszik félvállról munkájukat. 
Mindig is nagy, nehéz, hangsúlyos borokkal látták el a piacot! 
Persze ehhez jó termőterület, és klíma is szükséges! Itt ehhez minden feltétel adott, így hát jöjjenek a borok!

Kadarka 2015
Halovány színű bor, kellemes cseresznye-kompót illatot áraszt. Egy csipetnyi játékos fahéj tesz izgalmassá.
Vékony, mégis tartalmas és elegáns. Szép savak dominálnak, mögöttük könnyed elegancia húzódik. 
A frissen szedett májusi cseresznyét juttatja eszembe, szinte ropog a foguk alatt. 
A végén epres érzés, ami vaníliába csap át. Jó ízlelni. 

16,4 pont

Kékfrankos 2013
Sötét rubintos színű. Vastag, sűrű cseppek folynak le a pohár falán. Itt már sejthető a magas alkohol és a tannin. 
Intenzív alkoholos illata csak úgy ontja konyakmeggyes aromáit. 
Több mint egy évig fahordóban érlelődött, ami igencsak érződik. Áradnak belőle a feketecsokis, kávés jegyek. 
Vastag, nehéz, fűszeres, tartalmas kortyai hosszan dúskálnak a számban. Tanninjai tömények, mégis kerekek. 
Itt aztán tényleg bonbonmeggyet kóstolhatunk. E mellett egy kevés szilva és vanília is szerepet kap. 
Óriási potenciállal bír!
Nem  mindennapi Kékfrankos! 
  
17,4 pont