2017. aug. 7.

Mád után Tállya?

Mád után Tállya lehet az új tokaji szupersztár? Manapság dűlői alig ismertek, bár őseink a legjobbak közé sorolták őket. Elég csak a régi dűlőtérképeket elővenni, vagy elmélyedni Alkonyi László írásaiban. Egy biztos, aki Tokajban még kiváló minőségű területet jó áron szeretne vásárolni, az ide jöjjön. Ennek reményében három helyi termelő /Szűcs Ferenc, Barta Péter, Zsadányi László/ közös összefogással megalapította - a Mád Furmint mintájára - a Tállya nevű borcsaládot. Ehhez a csapathoz 2013-ben Márton-Kováts Krisztina is csatlakozott. A szövetkezet mára 5 taggal, 38 ha-on a legjobb "Dongó, Patócs, Hegyes, Görbe, Hasznos, Bohomály, Palánta, Remete, Sipos, Borkút, Pipiske Vároldal" dűlőkben évi 45000 palack bort készítenek. Céljukká tűzték ki, hogy az ősi elhanyagolt területeket erdei állapotba állítsák vissza. A szőlőket főleg élőmunkával, nagy terméskorlátozással, minimális permetezéssel művelik. Főborásznak Hudák Istvánt bízták meg. A jövőben mindenképpen érdemes figyelnünk rájuk.

2015 Tállya Hárslevelű 

Karakáns savai mellett a hordóhasználatot erősnek ítélem. Érett alma, körte gyümölcsös aromái mellett jól érződik a fa fűszeres világa. Kellemes virágosság is kikandikál belőle. Sajnos a túlhordózottság ízében rányomja a bélyegét. Nem adja azt a fajtajelleges játékosságot, amit a Hárslevelű tud. Szikár markáns savai, alma-körte gyümölcsei keserű csonthéjas aromákba váltanak át. Enyhén sós végű.

16,5 pont