2017. dec. 11.

A Gneisz - Ráspi - 2012 - Soproni Borvidék


Ráspi, Gneisz 2012
Úgy 300 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti korszak Karbon-Perm időszakában a Variszkuszi-hegységrendszer ívelt át kontinensünk gerincén. Azóta már lepusztult, de lemorzsolódott darabjai adják Közép és Nyugat-Európa középhegységeinek jelentős részét, hazánkban a velencei és a soproni hegységek bizonyos részeit.

A Soproni-hegység legérdekesebb kőzete a vulkanikus eredetű gneisz. A gránitos magma idővel lesüllyedt a föld  mélyére, metamorfizálódott, majd új csillámos kőzetként bukkant ismét a felszínre.

Különlegessége, szépsége nem csak a geológusokat, hanem a borászokat is megihlette. Ezüstösen csillámló ásványai kellemes minerális élményekkel gazdagítják az itt termelt borokat, nem véletlen, hogy Ráspi mesterünk csúcs Kékfrankosát éppen Gneisz-nek keresztelte el.

Gneisz 2012 Ráspi Pincészet, Fertőrákos

Tömény, mély-elegáns illattal indít, melyből főleg meggy és szeder aromák áradnak. Kerek savai szépen belesimulnak a fűszeres lekváros borba. Vastag kiegyensúlyozott tanninjai nem zavaróak, jól kiegészítik óriási testét. A talaj kőzetének ásványai extra vibrálással dobják fel. Elegáns hordóhasználata egy csipet vaníliás véggel egészül ki. Aszaltmeggyes, hosszú lecsengés.

Zseniális Kékfrankos, amely még a 2011-es évjáratán is túltesz.

17,8 pont