2017. dec. 4.

Borozás a bazaltorgonák alatt

Barcza Bálinttal 2005-ben, a Kreinbacher Pincészetben találkoztam először. Akkoriban ő rendezte a szárnyait nyitogató borászat borait. Ezt követően hosszú kacskaringós utat járt be, míg első saját borát lepalackozta. Azóta dolgozott ugyancsak a Somló hegyen a Csordás Fodor Pincészetnél, majd több évet töltött el a fővárosi KRB borboltban.
A pince

Budaörsön született, de felmenői már közel két évszázada a Somló és annak testvér tanúhegyein vincellérként tevékenykedtek. Így nem is csoda, hogy gyökerei visszahúzták erre a vidékre.

Borászatát 2011-ben nagyapja régi pincéjében a bazaltorgonák alatt meghúzódó Kőkonyha dűlőben alapította. Aki ismeri a hegyet, az jól tudja, amellett, hogy az itt termelt szőlők a legértékesebbek, ráadásként pazar kilátással nyűgözi le az ide látogatókat. A Bakony vonulataitól a Kisalföld síkságáig hatalmas terület hever a lábunk előtt. A háttérben még a Balaton-felvidéki tanúhegyek sipkás formái is szépen kivehetőek.

4,5 hektáron, saját és bérelt területeken gazdálkodik. Két állandó napszámos segítségével, nagy odafigyeléssel bio művelést folytatnak. Nem csak a minőségre, hanem a környezet megóvására is nagy figyelmet szentel. A pincében sem használ fajélesztőt, mesterséges anyagokat.

Bálint is a hegy maroknyi állandó lakosai közé  tartozik. Elmondása szerint itt  érzi otthon magát, bármilyen probléma akad a szőlőben, pincében, egyből tudja orvosolni.

A napsütötte teraszon beszélgettünk, s közben egymást követték a szebbnél-szebb borok. Ez alatt pici lánya, Blanka zavartalanul aludt kocsijában a diófa árnyékában. Nyugalmát még a közben beeső trécselő vendégek sem zavarták meg.


Blanka cuvée 2015 / Olaszrizling, Juhfrak, Sárgamuskotály/


Ahol a borok érlelődnek
Alma, körte, barack aromái, némi barack bukéval egészülnek ki. Elegáns savai, fehér gyümölcsös csonthéjas minerálsi jegyei szépen belesimulnak közepes testébe. Elegáns lecsengésű.

16,5 pont


Furmint 2015

Tartályos és hordós érlelést kapott..
Zöldfűszeres illatához alma, citrus, körte aromák csatlakoznak. Közepes minerális teste feszes savakat ad. Ízében még mindig a zöldfűszer játssza a fő szerepet, de a háttérben némi petrol is felfedezhető. Enyhén keserű, hosszú lecsengés.

Kíváncsi lennék rá három év múlva.

16,6 pont


Olaszrizling 2015

Reduktív tartályos érlelésű.
Klasszikus fajtajelleges illatok szállnak belőle, amely némi zöldfűszerrel keveredik. Citrus, alma. aromái mellé körte csatlakozik. Közepes teste, minerális fehér gyümölcsös ízei, szép savakkal bírnak. Lecsengése hosszú ásványos keserűmandulás.

16,5 pont


Gyalog 2015 Olaszrizling

Vegyes telepítésből származó, hordóban érlelődött Olaszrizling.
Kerek mély aromák szállnak a pohár szájából. Főleg alma, körte, amit ásványos érzet bolondít meg. Hosszabban szellőztetve némi barack is kidugja a fejét. Nagy testében a kerek minerális savak, szépen egyesülnek a keserűmandulás érett almás körtés ízeivel. Hosszú lecsengésű.

16,8 pont


A bazaltorgonák bűvöletében
Furmint 2014

Két területről származik, és hosszú fahordós érlelésű. Igazi érett, krémes Furmint jegyekkel indít. Birs, dió, és olajosmagvak. Óriási ásványos testét szépen átjárják ezek az ízek. Az évjárat savai szinte alig érezhetőek. Már nagy bor, de még hosszú út elé néz.
Nagy érett Furmint.

17,3 pont


Juhfark 2015

Enyhén édeskés, neutrális illattal indít. Ezt az alma körte citrusos gyümölcsös jegyei veszik át. A háttérben némi csonthéjas ízek ölelik körbe. Közepes testű, feszes savgerincű sok-sok neutrális ásványos érzettel.

Klasszikus szép Juhfark.


Juhfark 2015 J4

Erőteljes gyümölcsösös,  neutrális aromákkal szállnak belőle. Alma, körte, citrusok keverednek némi édeskés érzettel. Nagy testén, feszes savain jól érződik a hordó használata. Ez főleg érett alma, mandula, pirítós, némi birses ízekben jellemezhető. Nagyon minerális hosszú lecsengésű.

Nagy bor, ami előtt még jó néhány év áll.

17,4  pont

Juhfark sorozat
Juhfrak 2013

Igen jó évjáratban fürtökként lett válogatva. Nagyon gyümölcsös intenzív, krémes jegyekkel kezd. Az alma, körte, dió mögött a neutralitás sem hiányzik. Hatalmas minerális testét, a hordóhasználat csak növeli. Főleg mandula, dió, citrusok és érett húsú fehér gyümölcsök jelenk meg. Igen hosszú lecsengésű.

Ez a nap csúcsbora.

17,6 pont

A hosszú évek verejtékes munkája lassan kezd beérni. Ez borain és a hozzájuk fűződő viszonyából is látszik. A napokban hallottam a hírt, hogy a J4 2015-ös Juhfrakja, már az ország első Michelin csillagos éttermében a Costesben is kapható. Ezennel is gratulálok Neki.

Köszönet a kóstolásért!
Kunci