2018. febr. 19.

Furmint Február II. Tarjányi Furmint 2015 Eger

Furmint havában a téma feszegetését az Egri-borvidéken folytatnám tovább. Az itteni termelők is egyre jobban kezdik felismerni a fajta jelentőségét. Bíznak a különleges klímában, és a terroireban. 

A bor választásánál sokat gondolkodtam, végül a Tarjányi Pincészet mellett döntöttem. Egyedi stílusú boraik mindig meglepik az embert. Kíváncsi voltam, hogy Tarjányi Gyula mit tud kihozni a fajtából.
Szőlővesszőit megfontoltan a vastagon borított riolittufás Pajdos dűlőbe telepítette! A terület azért is fontos, mert a filoxéra vész előtt innen kerültek ki a borvidék legjobb Furmintjai.
Nézzük mit tud Tarjányi Pincészet első palackozott Furmintja! 

Szokatlan, különleges illataromák fogadnak. Érett alma, szőlő, citrus, mandula, dió. Hordófűszerek teszik vibrálóvá. Vastag, mégis szikár bor, kerek savszerkezettel indít. Alma, mandula, grapefruit ízjegyeihez pici kesernyés birs társul. Néhány gramm maradékcukor teszi még izgalmasabbá. Kellemes minerális aromákban végződik. 

Egyszerre könnyed, mégis testes, egyedi struktúrájú! Olyan páratlan ízvilággal ismerkedtem meg, amit a fajtánál még nem tapasztaltam.

16,9 pont