Furmint Február II. Tarjányi Furmint 2015 Eger

Furmint havában a téma feszegetését az Egri-borvidéken folytatnám tovább. Az itteni termelők is egyre jobban kezdik felismerni a fajta jelentőségét. Bíznak a különleges klímában, és a terroireban. 

A bor választásánál sokat gondolkodtam, végül a Tarjányi Pincészet mellett döntöttem. Egyedi stílusú boraik mindig meglepik az embert. Kíváncsi voltam, hogy Tarjányi Gyula mit tud kihozni a fajtából.
Szőlővesszőit megfontoltan a vastagon borított riolittufás Pajdos dűlőbe telepítette! A terület azért is fontos, mert a filoxéra vész előtt innen kerültek ki a borvidék legjobb Furmintjai.
A 2015-ös Furmintjuk akár mérföldkő is lehet a pincészet életében. Ez az első olyan szüretük, amikor palackba került a fajtából.

Szokatlan, különleges illataromák fogadnak. Érett alma, szőlő, citrus, mandula, dió. Hordófűszerek teszik vibrálóvá. Vastag, mégis szikár bor, kerek savszerkezettel indít. Alma, mandula, grapefruit ízjegyeihez pici kesernyés birs társul. Néhány gramm maradékcukor teszi még izgalmasabbá. Kellemes minerális aromákban végződik. 

Egyszerre könnyed, mégis testes, izgalmas struktúrájú! Olyan páratlan illat és ízvilággal ismerkedtem meg, amit a Furmintnál még nem tapasztaltam.

16,9 pont