2018. febr. 27.

Furmint Február IV. Tokaj Oremus 2012 Furmint

Mivel mással fejezhetném be a Furmint sorozatom, mint egy tokaji Furminttal.
Itt minden lehetőség adott arra, hogy világszínvonalú borokat készítsenek. Terroire, klíma, tapasztalat. Persze az utóbbiból sosem elegendő. Sok termelő úgy gondolja, hogy még hosszú út áll előttük mire tökélyre fejlesztik tudásukat.
 
Az igaz, hogy a 18. században is készítettek Tokajban száraz borokat, de a meghatározó mégis az édes maradt.
A 90-es években újrapróbálkoztak a szárazak terén. Ekkor kezdték ismét felfedezni a terroire-ok és a dűlők jelentőségét, másrészt a nyomott édesbor piaca mellett valami újdonsággal is szerettek volna szolgálni a borfogyasztók számára.
Az első igazi áttörést Szepsy István érte el, ekkor mutatta a furmintban rejlő óriási értéket.
 
Választásom az Oremus 2012-es Furmintjára esett. Egyetlen borszerető embernek sem kell bemutatni a világhíres spanyol Vega Sicilia családhoz tartozó Tolcsván gazdálkodó pincészetet. Már a Mandolás neve is a híres dűlőre utal, amely évszázadok óta a legjobb Furmint dűlők közé tartozik. Ezt készítője, Bacsó András is jól tudja, akinek munkásságát 2016-ban a Borászok Borásza kitüntetéssel koronázták meg! Akkor most nézzük, mit is tartogat a 2012-es Mandolás Fumint! 
 
Korához képest meglepően vékony szalamasárga színű. Élénk friss citrusokkal indít, amely mandulával, dióval és mézzel egészül ki. Jó közepes testében igazi ízkavalkád fogad. A kerek savak mögött tomboló citrusok mandulával, körtével, dióval, és birssel egészülnek ki, amit kellemes hordófűszer jár át. Enyhén édeskés, nagyon minerális lecsengésű.
Korát meghazudtolva igazi fiatal arcát mutatja.
17,3 pont