Kadarka az Alföldről

Egyszerű, könnyed, légies, fűszeres vörösbort szeretnénk kortyolgatni? Nem szeretnénk elhagyni hazánk határait, szőlőfajtáit? Válasszunk egy Kadarkát. A többség azonnal a település nevével összeforrt szekszárdiak felé nyúlna. Mások Villány és Eger Kadarkáit is szívesen kóstolják. Elég csak Jekl Béla vagy Lőrincz György neveit említeni.

Sajnos az alföldi borrégiók borai alig kerülnek szóba, pedig lenne mit keresnünk. Gondoljunk csak Koch Csaba és a Frittmann testvérek Kadarkáira. 
Kevesen tudják, hogy a Kiskunsági-borvidék rendelkezik a legnagyobb kadarka területekkel. Az Alföld terroire-ja igen kedvez a fajtának. Az itteni kadarkák lassan-lassan elérik az egri, szekszárdi és villányi borvidékek adta minőséget. 

A régió marketing eszközként is használhatná a reneszánszát élő fajtát. 
Különlegessége könnyed, gyümölcsös, fűszeres borában rejlik. Egyszerű, mégis elgondolkodtató. Most Frittmann 2015-ös Kadarkájával ismerkedtem.

Kadarka Frittmann 2015 Kiskunság

Halovány rubint színű. Vékony, feszes, tömény fűszeres illatkompozícióval nyit. Ez cseresznye, meggy és málna játékos gyümölcseiben jelenik meg. Szikár savszerkezete könnyed piros gyümölcsös ízeit bors-zöldpaprika járja át. Légies, mégis tüzes, fűszeres lecsengésű.

16,5 pont