2018. márc. 5.

Amfórák között Móron

2011-ben a Budavári Borfesztiválon egy húszas éveiben járó fiatal nő lépett oda Bock Józsefhez, hogy borát bemutathassa. Így a nagy villányi vörösöket egy móri fehér követte. Ez volt a Nap Hold Csillag, Csetvei Kriszta első bora. 
Kriszta a délvidéki Bácstopolyán született. A BME-n végezte felsőfokú tanulmányait. Szakdolgozati témája már a borokhoz kapcsolódott. Bár más területen kezdett dolgozni, de borok iránti rajongása folyton nőtt. Borbírálói iskolát végzett, folyamatosan bővítette tudását, idővel megfogalmazódott  benne a pincealapítás gondolata. Csak északi stílusú, fehér boros közegben tudta jövőjét elképzelni.

Így jutott el 2010-ben Mórra, ahol egy eladó düledező pincébe beleszeretve gyors vásárlásra szánta el magát. Döntése nem csak magára, a férjére, hanem az egész családjára nagy hatással volt. Addigi kényelmes élete 180 fokos fordulatot véve indult el egy ismeretlen, göröngyös úton. Alig ismerte a szőlőművelés és borkészítés fortélyait, mégis mindenüket egy lapra tették fel. Bevallásuk szerint akkoriban pengeélen táncoltak, de a kemény munkájuk gyümölcse beérni látszik!

Azóta Kriszta elvégezte a budafoki Soós István Borászati Technikum és a Corvinus Egyetem Borászati képzéseit. Ezzel ő is belépést nyert a hazai női borászok körébe.

Eddigi nyolc éves útjukat folyamatos tanulás és növekedés jellemezte. Területük gyarapodásával a vásárolt szőlő mennyisége csökken. Ma alig 20% származik idegen kézből. 2,8 hektárt művelnek, ez egy hektár somlai területtel egészül ki. Távolsága ellenére az utóbbit igen nagy becsben tartják. Évi 15000 palack boruk 8 fajtán alapszik. Helyi és világfajtákkal egyaránt dolgoznak.

Kriszta különleges ízlésére utal, hogy borait főleg a csúcsgasztronómiában értékesíti.  


Bátran vallják, hogy támogatások nélkül, teljesen önerőből próbálják birtokukat felépíteni.

A kóstolót Machán-Csetvei Frigyes tartotta, míg felesége másfél éves gyermekükre vigyázott. A tartalmas beszélgetés és kóstolás nem múlhatott el pinceséta nélkül. A 42 méter hosszú pincében megtekintettük tartályokban, hordókban és - a kuriózumnak számító - amfórákban érő borokat. Mindezek mellett pezsgőkészítéssel is foglalkoznak.


Irsai Olivér 2017
Két sorból összesen 60 palackkal készült. Azóta nagy valószínűséggel elfogyott. Márton nap alkalmából vele indítottunk. Könnyed, friss parfümös, gyümölcsös. Egyszerű, mégis szép savgerincű.
16,4 pont

Szürkebarát 2016
Ezt a bort a londoni Decanter Pinot grigo nagy tesztjére is behívták. 90%-ban reduktív, 10%-ban pedig hordós erjedést, majd érlelelést kapott. Pirítós, fás-fűszeres érzettel indít, amit golden alma, némi körte, pici narancs, friss keserűmandula illatok követnek. Vastag, gyümölcsös, krémes test mögött karakán savgerinc húzódik. Hosszú lecsengés. Gyönyörű nagy bor, de ízvilága alapján számos Chardonnay jegyet mutat.

17 pont


Királyleányka 2015
Krémes illat és íz fogad. Citrusok, érett golden alma, sárgadinnye. Kicsit visszafogottabb, amit a palackbukétól kaphatott. Kerek savai mögött könnyedebb gyümölcsös test húzódik. Hosszú kellemes lecsengésű.
16.8 pont

Zöld veltelini 2015
Hat hónapot töltött hordóban. Sötétebb színű. Érett, nagy borról beszélünk, ahol a krémes-almás grapefuitos jegyein zöldes, csalános illatok ütnek át. Nagy-vastag, grapefruit, pirítós és csalán ízű borára kerek savak telepednek. Hosszú zöldfűszeres lecsengése krétás minerális érzetet ad. Legjobb osztrákokkal is felvenné a versenyt.
17,4 pont

Ezerjó 2016 Amfórás
A Grúziából származó amfórás borok egyre jobban hódítanak a modern borkészítésben, ezt az idehaza még ritka lehetőséget használta ki. 125 és 250 literes amfórákba csak Ezerjó mustot tölt, majd három hónapon keresztül felkeveréssel érleli a bort. Illatában citrusos, krémes, virágos. Közepes testében intenzíven elvegyülő savai ananász és citrus ízeken osztoznak. Krétás minerális lecsengésű. 
16,9 pont

Nap Hold, Csillag 2015
Chardonnay /Nap/, Szürkebarát /Hold/, Ezerjó /Csillag/ Picit visszafogottabb teltebb gyümölcsös illat.
Krémes pirítós, körte némi vanília, kevesebb citrussal. Szép savai körtés almás beütésűek. Pirítós érzetű.
Mintha a Szürkebarát dominálna.
16,7 pont

Kő Papír Olló Kő 2015 Olaszrizling Somló
Az évjárat utolsó üvegek egyike került megbontásra. 9 hónapos fahordós és finomseprős érlelésen esett át. Vastag savhangsúlyos testén erősen uralkodik a hordó. Nagyon minerális, pirítós, picit fahéjas, almás, keserűmandulás nagy testű bor. Hosszú sós lecsengésű.
17 pont

Pinot noir 2015
Férje kérésére vett szőlőből készült, amit 3 hétig naponta többször saját maga csömöszölt. Elmondásuk szerint egy kedves, beszélgetős bort szerettek volna alkotni. Illatában mély meggyes, pici szilvás kesernyés. Kellemes könnyed tanninjai, mögött fűszeres meggy szilva bors ízek sorakoznak. Közepes gyümölcsös lecsengésű. 
Avaros, gombás jegyeket nem hordozza, de ez nem is szerepelt a célkeresztben.
16,6 pont

2,5 órát töltöttem a pincében, de fél 8-kor be kellett fejezni a beszélgetést. 
Az idő fürdetést jelzett! :-)

Köszönettel,
Kunci