2018. márc. 27.

Badacsony Márai filozófiával

A Badacsony hazánk egyik kultikus borvidéke. Mindegy, ki jár erre - geológus, turista, vagy borkedvelő - a táj szépsége szinte mindenkit megérint. A természet páratlan adottságú lehetőséget teremtett a jó borok készítéséhez.

Sajnos a rendszerváltást követően sokáig a vízparti lacikonyhákkal, és a félédes Szürkebaráttal azonosították. Szerencsére ez a negatív bélyeg már kopóban, helyét lassan új, dinamikus turizmus veszi át. Minőségi szolgáltatásokkal és egész éves nyitvatartással próbálják idecsalogatni a vendégeket.

A modern borturizmus alappilléreit a Szeremley Birtok rakta le. Lehet kedvelni, esetleg nem szeretni, de úttörő szerepe megkérdőjelezhetetlen, a 90-es évek közepétől egy évtizeden keresztül egyeduralkodó volt a környéken. Boraik ízig-vérig magukban hordozták a borvidék teljes arculatát. Azt se felejtsük el, hogy számos borászat az ő szárnyaik alatt indult el a hírnév felé vezető úton.

Mára lassan változik a helyzet. A "kicsik" felnőnek, míg a nagy előd lemorzsolódása a szemünk előtt zajlik. 
Felfelé ívelő birtokoknál azonban minőségi felhígulást tapasztalni. Egyre gyakrabban könnyed, gyorsabban érlelhető borokat készítenek, amivel főleg a profitra koncentrálnak. A tévhittel ellentétben ezek sem rosszak, csak a természet adta értékeket jobban is lehetne kamatoztatni. Gondolok itt a terroire-ra, a hosszabb fahordós és palackos érlelésre.


Szerencsére mindenhol akad néhány olyan csodabogár, aki szembe megy az árral. Ilyen Málik Zoltán is. Aki még nem hallotta nevét, az ne is csodálkozzon! Nincsen dicsfényben, a média sem szentel neki különösebb jelentőséget, pedig fantasztikus borai mégis ezt kívánnák meg. Számomra ő testesíti meg Badacsonyban a somlói Györgykovács Imrét.
Ki ez a titokzatos borász? A vidék szülötte, akibe már gyermek korában beleégett a szőlő és a bor szeretete. Mint sokan, ő is hosszú utat járt be, míg rájött élete értelmére. Fiatal ifjúként a világlátás vonzotta. Kamionozni kezdett, de a katonai behívó, majd a családalapítás megváltoztatta életét. Sokáig a badacsonyi vendéglátásban dolgozott, majd a kétezres évek közepén a borászkodás kacskaringós ösvényén indult el.
Első borát 2006-ban még vásárolt Olaszrizlingből készítette. A következő évben már saját területekről szüretelt, azóta birtoka 6 hektárra gyarapodott . Úgy gondolja, egy kézműves borász ennél többet nem vállalhat. Évi 15000 palack borát nagy odafigyeléssel, filozófikus gondolkodásmóddal készíti.

Főleg helyi fajtákkal foglalkozik és fahordóban érlel. Olyan különlegességeket is találni nála, mint a Zöldszilváni vagy a Piros Bakator. Az utóbbi a borvidéken már a filoxéra vész előtt jelen volt. Újkori feltámadását Szeremley Hubának köszönheti. A borkészítés mellett nagy szenvedélye a vadászat. Ezt a kóstolótermében lévő vaddisznó trófea is jelzi, ami egyben a pincészet lógóját ihlette. 

Aki szeretne egy "filozófus-borásznál" jókat kóstolni, beszélgetni, az mindenképpen keresse Málik Zoltánt. Pincéje rögtön a sziklák alatt található, pazar kilátást adva a Balatonra és a fonyódi dombokra.

Bakator 2014
Azonnal érződik a palackbuké adta érettség. Alma, körte, édeskés virágillat mögött, erőteljesebb citrusos, minerális, tiszta illatok szállnak. Szikár savgerince enyhén neutrális, érett fehér gyümölcsös ízekben folytatódik. Igen hosszú ásványos lecsengés.
17 pont


Zöldszilváni 2013
Előzetes megjegyzés: a nagy vadkár miatt kényszer-szüretelt.
Csalán, citrus, alma és mandula aromákat áraszt. Intenzívebb savai, zöldalma, csalán és citrus ízei vastag ásványos testét szépen kiegészítik. Némi palackbuké is rejtőzik benne. Hosszú lecsengés.

Szürkebarát 2016
24 órás bogyós áztatást kapott. Halovány narancssárga színű bor, csipkebogyó, narancs és szegfűszeg aromái kényeztetik az orrom. Élénk savai, közepes, elegáns, ropogós teste, főleg cseresznye csipkebogyó ízeket tartalmaz! Picit keserű, minerális lecsengésben fut le a torkomon. 

Budai zöld 2012
Érett csalán, citrusok, enyhén mandulás-teás-fermentációs illatjegyek szállnak.Viszonylag nagy testéhez jól párosul a fajta adta vaskos savgerinc. A citrusokkal tűzdelt, csalános, zöldfűszeres, enyhén fermentált ízvilágához nagyfokú neutrális érzet társul. Igen ásványos, nagyon különleges élvezetet nyújtó bor.
16,6 pont


Olaszrizling 2015
Illatában citrus, zöldfűszer, golden alma, keserűmandula. A háttérben némi zöldfűszer lebeg. Közepes enyhén édeskés ,almás, keserűmandulás teste kellemes savakban végződik. Ásványos lecsengés. Klasszikus szép Olaszrizling.


Zeusz 2015
Kevesen tudják, hogy a Zeusz is helyi fajta, a Badacsonyi Kutatóintézetben nemesítették a Bouvier és az Ezerjó szőlőkből.
Igen gyümölcsös illataromákat áraszt. Körtevirág, picit édeskés, mandulás jegyekkel indít. Nagy teste körte, alma, mandula íze szép ásványos savgerincben cseng le.



Kéknyelű 2015
Ontja magából a neutrális gyümölcsös jegyeket. Érett citrus, szőlő, alma, körte, mandula mellett virágillatok szállnak a pohárból. Nagy, savhangsúlyos testéhez szépen igazodik a benne maradt cukor. Alma, körte és a hordó adta pirítós ízeire a neutrális jegyek könnyedséget hoznak. Végén enyhe zöldfűszer teszi még izgalmassá. Igen minerális borról beszélünk. A 12 gramm maradékcukor egyszerűen csodássá teszi.


Zeusz édes 2016
A zenit nagy jó cukorgyűjtő, így a vidéken gyakorta természetes édesbort is készítenek belőle. Körte dió, virág, szőlő, déligyümölcs illatatokat ont magából. Megkóstolva főleg fehér aszalt déligyümölcsös ízeket ad. Banán, licsi, ananász. Jól eltalált sav-cukor egyensúja hosszú életet biztosít a bornak

Köszönettel a kóstolóért és a tartalmas beszélgetésért!

Kunci