2018. ápr. 28.

Badacsony bizonyított!

2018. április 14-én a badacsonyi borok ismét megmérettették magukat Budapesten a New York Kávéházban! A korábbi évekhez képest új helyszínen, a Római teremben kapott helyett a rendezvény, ahol a nagy számú közönség könnyedén elfért.


Az évről-évre bővülő kiállítás már nem csak borokkal, hanem környékbeli termelők termékeivel, turisztikai kínálataival is gazdagodott. A jó borok mellett kézműves sajtokat, szörpöket kóstolhattunk, miközben mazsolázgathattunk az egész évben nyitva tartó szállodák szolgáltatásai között. Ezzel is bizonyítva, hogy az év bármely hónapjában érdemes Badacsonyba látogatni.

A tavalyi kiállítás apróbb hibáit orvosolva, idén profizmus jellemezte a szervezőket. 
35 termelő 150 tüzes, vulkanikus borát kóstolhattuk a rendezvény során. Ember legyen a talpán aki ennyit végig tud inni, így nekem is csak egy kis falat jutott ebből a bortengerből. Számos különleges tétellel találkoztam, amelyek élményeit meg szeretnék veletek osztani.



Kellemes meglepetést okozott a Fischer Borászat 2012-es barrique Pinot blanc-ja. Vaníliát és trópusi gyümölcsös aromákat árasztó bor még mindig szépen tartotta magát.

Váli Péter munkásságában most sem csalódtam. Különösen a ritkaságnak számító könnyed, citrusos, almás, zöldfűszeres Budai zöldje tett rám mély benyomást.

Kéknyelű és a Budai zöld keresztezéséből származó Rózsakő egyre nagyobb rajongótábort hódít maga köré. Itt elsőként Borbély Tamás gyümölcsös, fűszeres, minerális, enyhén hordózott Rózsakövét emelném ki.

A hegy legfontosabb fajtájából, az olaszrizlingből terül-terülj asztalka várt. Amíg Sabarék 2016-os Hegybora friss, gyümölcsös jellegével hódított, addig a 2015-ös Borbély Bács-hegy pohárból is majd kiugró 2015-ös ásványaival semmi sem vetekedhetett. Újvári Vivien és Raposa Csaba olaszrizlingjei nagyságukkal, eleganciájukkal tűntek ki a mezőnyből.



A Fata 2015-ös és a Csendes Dűlő 2013-as száraz kéknyelűi megmutatták a fajta nagyságát. Akinek ez nem volt elég, Sánta Zoltán mesterkurzusán tovább tanulhatott a hisztis primadonnának is becézett szőlőfajtáról.


Villa Sandhal Countdown petrolos, citrusos, csonthéjas, enyhén barackos, csöppet maradékcukros 2013-as Rajnai rizlingje már a német vonalat képviselte.

Badacsonnyal kapcsolatban természetesen a szürkebarát mellett sem mehetünk el szó nélkül. A fajta ismét kezdi behízelegni magát az emberek szívébe. Népszerűsítésének érdekében a borászok is mindent megtesznek. Aki még ennek ellenére is idegenkedik a fajtától, annak a héjon erjesztett, rozé színű, csipkebogyó aromájú változatát ajánlom. Ilyen ínyencséget Váli Péternél és Málik Zoltánnál is kóstolhattunk.

Az egyre jobban hódító kékszőlők nedűiből is kerültek poharamba. A 2 HA 2012 Courage Merlot-ja ráébresztett arra, hogy a vulkánok szoknyáin egyedi stílusú vörösborokat lehet készíteni. A telt, mégis szikár, érett szilva, meggy aromájú Merlot még mindig óriási potenciállal rendelkezett.



Érdekes vonalat képviselt Skizóék 2016-os Cabernet franc-ja. A nagy testű, magas alkoholú villányi társaihoz képest vékonyabb, csersavasabb jellege, fűszeres, minerális ízvilága tette egyedivé. Néhány év pihentetést azért még megkíván ez az amúgy is fiatal bor.

A fenti felsorolás csak egy kis szelet abból a hatalmas tortából amit a Badacsonyi-borvidék nyújt számunkra.

Akinek idén nem sikerült eljutni, annak jövőre mindenképpen ajánlom ezt a fantasztikus rendezvényt. Addig is bontsunk fel egy tüzes, ásványos badacsonyi bort, vagy ejtsük útba az egykori vulkánok gyönyörű vidékét, ahol már egész évben programok és nyitott pincék várnak minket.

Köszönet a rendezésért a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek.

Kunci