2018. máj. 11.

MiaPia? PultAlól?


2018. május 5-én a PultAlól második kóstolójára a MiaPia Bisztróban került sor.
Mit takar ez a név? PultAlól?
A szervező olyan kevésbé ismert picészeteket szeretne megismertetni, akik 10 ha alatt vagy 10.000 palack környékén maximalizálják az évi borkészítésüket.
Cult in Glass

Az ilyen kezdeményezéseket mindenképpen támogatni kell, hogy ők is érvényesülni tudjanak az ismert borászok árnyékában. Egyedi ötletes stílusú termékeikkel színesebbé, izgalmasabbá tudják varázsolni a hazai borpalettát. Ne felejtsük el, egykoron a nagy elődök is hasonló módon váltak ismertté.

A rendezvényen nyolc borvidék nyolc borásza vett részt. Kóstolhattunk Hajós- Baja, Pécs, Etyek, Badacsony, Szekszárd, Mór, Tokaj, Neszmély borvidékeiről. 
Főleg Kárpát-medencei fajtákkal ismerkedhettünk, erősítendő, hogy ezekben is nagy potenciál rejtőzik. 

A Szekszárdi borvidéken gazdálkodó Németh János selymes, enyhén neutrális fehér kadarkája nem mindennapi élményt nyújtott. 

Csetvei Kriszta móri ezerjó boraival duplán szerzett örömet, a tartályos változatot a hordóban érlelttel kóstolhattuk össze. 

A Neszmélyi borvidék Baj településén tevékenykedő Hauzer Bormanufaktúrát külön becsülöm a zweigeltbe vetett hitük miatt. Úgy gondolom, lendületes gondolkodásmódjukkal új köntösbe tudják öltöztetni a sokak által kommersznek tartott fajtát. Erről árulkodott a még hordóban érlelődő, csak bemutatásra hozott 2017-es zwelgetjük is. 
Cult in Glass

Örömmel telt el, hogy sokáig a csipkerózsika álmát alvó Hajós-Bajai borvidék felől is új szelek fújnak. Ez főleg  Koch Csaba úttörő munkásságának köszönhető, de azokról a kis termelőkről se feledkezzünk el, akik fiatalos arculattal, jó borokkal próbálják kivívni az elismerést. Ebbe a csoportba tartozik Sziegl Balázs, akinek a fűszeres, meggyes kékfrankosát vétek lett volna kihagyni.

A cirfandliról elhíresült Pécsi borvidéket a Fehérváry Szőlőbirtok képviselte. Cirfandlival sajnos még nem tudtak szolgálni, de citrusos, barackos, parfümös irsai olivérjüket mindenképpen kiemelném.

Az etyeki Anonym Pince standjánál sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noir-t kóstolhattunk. Szövényi Áronnal a pincészet tulajdonosával arra jutottunk, hogy e három fajtával lehetne igazán megalapozni a borvidék jövőjét.

Az Erdőbényéről jövő Budaházy-Fekete Kúria 2015-ös könnyed, újhullámos Furmintja harmóniában adta a fajta, a hordó és a terroire egyvelegét. 
Cult in Glass

Az igazi csemegét szándékosan a végére hagytam. Az egykoron nagy becsben tartott ősi fajtát, a csókaszőlőt Szentesi József mentette meg a kipusztulás széléről. Mára egyre több kezdenek foglalkozni ezzel a rejtett kincsünkkel. Ezek közé tartozik a Szent György-hegyen gazdálkodó Török Csaba / 2 HA Szőlőbirtok és Pincészet /, akinek fűszeres, meggyes, ribizlis, enyhén szilvás, csokis aromájú csókaszőlőjéről mindenki elismerően nyilatkozott.

Az est kellemes hangulatát a  Fruzsi & Badman duó biztosította.

Köszönet a meghívásért a Cult inGlass-nak.

Kundermann Gergely