2018. máj. 24.

A VinoPiano-ban boroztunk Ludányi Balázzsal


2018. május 9-én elérkeztünk a VinoPiano Borbár borozz a borásszal idényzáró utolsó rendezvényére.
Bornak az arcot a Magna Mátra egyik alapító tagja, a Centurio Szőlőbirtok tulajdonosa, Ludányi Balázs adta. A zsúfolásig megtelt kóstolóteremben borbarátok, kereskedők, szakemberek némi türelmetlenkedéssel várták a késve érkező borászt.
Foto: VinoPiano

Balázs vidám megjelenésével, humoros előadásával gyorsan mosolyt varázsolt az arcokra. A parázs beszélgetést a poharunkba töltött tradicionális eljárással készült 2016-os zenit pezsgője tette még "pezsgőbbé". Közepes intenzitású buborékai, enyhén gyümölcsös, neutrális íze nagyszerű kezdet volt a vulkanikus mátrai borok kóstolásához. Kevesen tudják, hogy a pincészet 2014-ben elsőként készített a borvidéken ebben a stílusban buborékos italt.

Balázs állandóan jön-megy, tesz, pörög, kísérletezik. Alulról indult, hosszú kacskaringós utat járt be és folyamatosan tanul. Olyan lokálpatrióta, aki csak Gyöngyöstarjánban tudja elképzelni életét, él-hal a Mátráért.
-  Már gyermekkoromban beleszülettem a szőlőművelésbe - vallja, ami megpecsételte életútját. Első igazi megvilágosodása 2003-ban, Németh Attila Gábor borainak kóstolásával történt. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, lehet másképp, magasabb fokon művelni ezt a műfajt. 
Szerinte pont abban az szerencsés s egyben szerencsétlen időszakban kapta az ihletet, amikor a nagy elődök után /Tiffán Ede, Gál Tibor, Kamocsay Ákos/ egyfajta törés, útkeresés jellemezte a magyar boréletet.
Foto: VinoPiano

Azóta a Mátrai borok hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Balázshoz hasonlóan gondolkozó kistermelők összefogásával 2017-ben megalapították a Magna Mátrát, aminek mára összetartó közösségi ereje van.

Olyan kis önfenntartó gazdaságot vezet, ahol néhány alkalmi napszámost leszámítva mindent a család csinál. 10 hónapon keresztül idejük nagy részét a szőlőben töltik, így bátran kijelenthetjük, az összes tőkével jó kapcsolatot, barátságot ápolnak.  
Három hektáron a Fáy-domb és a Diós-dűlőben bio műveléssel, spontán erjesztéssel készíti borait. Úgy gondolja ez az a nagyság, amit a család kézműves módszerekkel meg tud művelni.

Beszélgetés közben jöttek az egyedi stílusú borok. 

Olaszrizling 2017
24 órát héjon áztatott bor nehezen adja magát. Tömény, gyümölcsös keserűmadulás íze mögött vékonynak tűnő savak húzódnak.

Szürkebarát 2017
48 óra áztatás után egy hónapot 500 literes első töltésű médium light-ban, majd 400 literes öregebb hordóban tartották tovább.
Lassan nyíló változatos aromái szépen adják a fajta, a héj és a hordó egyvelegét. Epres, csipkebogyós, rozés jellege mögött, nehéz körtés fajtajegyek is kikandikálnak, amire a fa fűszerei elegánsan telepednek. Vastag kortyai nehezen gördülnek le a torkomon.

Fáy-domb 2017
Hárslevelű, Szürkebarát, Sárgamuskotály házasítását ugyancsak 48 órát tartottak héjon. Érdekességként említeném, a 0,9 ha-ról 1065 palackkal készült, és január végén már palackba töltötték.
Sűrű körte, barack enyhén parfümös illatfelhője lassan adagolja aromáit. Nagy teste és a  hordó eleganciája itt sem kérdőjelezhető meg, aminek értékeit a citrusos savak, fás fűszerek csak fokozzák.

Összetett 2016  kékfrankosból cabernet franc 50%-50%
Folyamatos szürettel 5-14 csömöszölésen esett át. Lendületes friss illatában egyszerre jelen vannak az évjárat és a kékfrankos savai, amik nagyon fiatalosan tartják. Feszes tanninjai, fűszeres, meggyes aromái pici szilvába hajlanak, amit némi csokoládé vesz körbe. Közepes testű elegáns bor. 

Balázs meggyőződése, a borvidék jövője a kékfrankoson alapul, amit úgy gondolok, utolsó borával be is bizonyított.

Kékfrankos 2015
Konyakmeggy, érett szilva, feketeszeder, borsos fűszerek keverednek a magasabb alkohollal. Igazi nagy testű tömény gyümölcsbomba. Vastag tanninok közé jól beágyazódik a savgerinc, amire a barrique adta csokoládés jegyek telepednek.
A fajta egy olyan új arculattal jelenik meg, amivel túlléphetünk a /könnyed, savas, meggyes/ kékfrankos szindrómán. 

Köszönjük Balázsnak a kóstolót! Úgy gondolom borai nagyságával, mélységével ismét megmutatta mekkora erő rejtőzik a Mátrai borvidékben.

Kunci