2018. ápr. 18.

Jazz és bor!

A bor, a kultúra, a művészetek és a zene mindig szervesen összefonódtak egymással. A történelem bármely korszakára gondolunk, a bor mindig nagy szerepet töltött be a társadalmi életben. Úgy a görögök, mint a rómaiak, de felvilágosult költőink is rengeteg ihletet nyertek a szőlőből préselt, majd alkohollá erjesztett nemes nedűből. Sokan az Istenek italának tartják.

Napjainkban a borfogyasztás ismét reneszánszát éli. Felgyorsult világunkban nem csak a gasztronómiához, hanem a művészetekhez is egyre szorosabban kötődik. Persze ez nem újkeletű dolog. Számos író, költő, komponista műve köthető hozzá. Vannak zeneszerzők, akik már célzottan különböző ízvilágokhoz komponálnak. A zene és a borok kapcsolatáról számos vizsgálat folyik. Bár eltérő eredményekkel, de egy dolgot mégis leszűrhetünk belőlük. Jó borok és zenék "együttes fogyasztása" magasabb dimenzióba emeli az élményt.


Ezt élhettem meg a Budapest Jazz Club Glass of jazz "Egy este a borok & jazz szerelmeseinek" rendezvényén. A borokról híres magyar borászok, a jó hangulatról a Vörös Niki Quartett gondoskodott.

A kellemes, tavaszias estén főleg könnyed, friss borok kerültek poharainkba.  Akiknek ez még nem volt elég, azok belekóstolhattak az Agárdi pálinkafőzde pálinkáiba, míg az édesszájúak a Harrer Chocolate kézműves csokoládéi között válogathattak.

A Villányban gazdálkodó Günzerék friss, gyümölcsös, enyhén fűszeres Syrah habzóborát könnyed, mégis izgalmas tételnek találtam. Az északabbra fekvő szekszárdi Szeleshát 2015-ös Háromfiú vörösbora már markánsabb, mégis gyümölcsös vonalat képviselt.
CULT in GLASS


A nagy melegben üdítően hatott Szőlősiék 2017-es epres, málnás ropogós savú Pinot noir rozéja. A balatonboglári Katona Borház 2014-es Rajnai rizlingje karakán, férfias borként mutatkozott be. Határozott savain, petrolos, almás, csonthéjas citrusos jegyein szépen uralkodott a barrique hordó.

Az etyeki Debreczeni és a szekszárdi Ferenczi pincék egyediségét a szerelmi szálak adták. Az ifjú fiatalok kapcsolatából házasság kötődött, így a két pincészetet már egy család vezeti. Az etyeki reduktív készítésű Chardonnay-ban egy jó ivású almás, citrusos, szép savgerincű bort fedeztem fel. A déli testvérbirtokról Szekszárdról származó 1*1 fantázianevű 2017-es reduktív Zweigelt kellemes meglepetésként ért. Friss, gyümölcsös, fűszeres, könnyed és fajtajelleges.



A kóstolás tetőpontja: Tokaj Zsirai Kata hordózott Furmintja teljesen más kategóriába tartozott. Nagy testű ásványos borából birs, körte és a hordó fájából származó fűszeraromák áradtak. Ezt csak a 2008-as Fordítás múlta felül. 10 éves kora ellenére eleven és életerős, még mindig nagy út előtt áll. Különleges ízkavalkádjában fehér mazsola, datolya, cognac keveredik némi citrusos fahéjas jelleggel. Úgy gondolom, Tokaj ismét megmutatta nagyságát!

A kóstolót követően a Vörös Niki Quartett fokozta az élményeket. Niki egyedi, enyhén érces hangjával nagy sikert aratott a közönség soraiban. 

S végül milyen a bor és a zene együttes ereje? Szerintem ez függ a hangulattól és a minőségtől, ami ebben az esetben tökéletesen harmonizált. :)
Köszönet a CULT in GLASS-nak a nagyszerű rendezésért.

Kunci