2018. ápr. 16.

A rejtőzködő borász Rieslingje


Egykoron Gróf Buttler kapcsán a Bukolyi László név nagy port vert a hazai borász életben. Viszályukkal megszűnt egy gyümölcsöző kapcsolat, amit azóta is sokan siratnak. 
A fájdalmas válást követően 2011-ben új szelek kezdtek fújni a Bukolyi családban. Saját pincészetet alapítva elkészítették az első évjáratukat. Ebben nagy szerepe volt László fiának Marcinak.

Marcell csendes, szorgalmas borász, aki nem veszi fél vállról a munkáját. 2014-ben elsőként nyerte meg a Gál Tibor Emlékdíjat. Még ez sem változtatta meg rejtőzködő filozófiáját. Próbálja mellőzni a médiát, s annak szinte mindenre kiterjedő hatását. Elmondása szerint nem személyével, hanem boraival szeretne nagyot alkotni, és magasba emelni Eger hírnevét.

A család száz hektárjából alig 10 hektárt művelnek, a borvidék szívében a Nagy-Eged hegyen és a Gesztenyés dűlőben. E sorok olvasása után nyugodtan nyissunk ki egy üveg Bukolyi palackot! Én már számtalanszor megtettem.Sosem csalódtam!
Most egy 2015-ös Riesling, vagyis Rajnai rizling került bontásra.

Elragadó krémes buké száll a pohárból. Mintha egy érett moseli lenne. Citrus, dió, mandula, birs, körte némi mézzel. Ezt egy csöpp zöldfűszer tetézi. Szépen petrolosodik. Telt, vastag kortyai sem hazudtolják meg magukat. Kerek savai szépen simulnak. Dió, birs, körte aromái édeskés virágmézben végződnek. Krétás, ásványos jellegét 6 gramm maradékcukra teszi igazán teljessé.
Hazánk egyik legszebb Rajnai rizlingje lehet.

17,6 pont