2019. márc. 31.

Toscana, Montalcino, Brunello

A toscanai Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino borai mára kultusszá lettek. Talán ennek is köszönhető a sangiovese tengerentúli hódítása. Argentína, Kalifornia, Ausztrália gazdái egyre szívesebben foglalkoznak vele. 
Kis hazánk Tabunello boráról se feledkezzünk meg. A 2HA pincészet jóvoltából a Szent György-hegyen is gyökeret eresztett a fajta.
Egyediségét fűszeres ízvilágának, hosszan érlelhető savgerincének köszönheti. A legszebbek akár 20 év után is izgalmas arcukat mutatják. A szakemberek a három nagy régió közül a 100% sangioveseből készült Brunello di Montalcino borait tartják a legértékesebbeknek.
Néhány napja a Poggio Celsi 2012-es Brunello di Montalcinoját kóstolhattam, ami nem mindennapi élményt adott.

Poggio Celsi Brunello di Montalcino 2012

Mély illatában érlelt jegyek áradnak. Aszalt meggy, szeder, szilva gyümölcseit, kávé, faháj aromák szövik át. Vastag, kerek testét, érett meggy és szeder ízeit, a hordó csokis jellege teszi izgalmassá. Hosszú borsos lecsengéssel végződik. A csúcson lévő bor még néhány évig ott is fog maradni.

17,6 pont