A toscanai Chianti Classico, Vino
Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino borai mára kultusszá lettek.
Talán ennek is köszönhető a sangiovese tengerentúli hódítása. Argentína,
Kalifornia, Ausztrália gazdái egyre szívesebben foglalkoznak vele.
Kis hazánk Tabunello boráról se
feledkezzünk meg. A 2HA pincészet jóvoltából a Szent György-hegyen is gyökeret
eresztett a fajta.
Egyediségét fűszeres ízvilágának,
hosszan érlelhető savgerincének köszönheti. A legszebbek akár 20 év után is
izgalmas arcukat mutatják. A szakemberek a három nagy régió közül a 100%
sangioveseből készült Brunello di Montalcino borait tartják a
legértékesebbeknek.
Néhány napja a Poggio Celsi
2012-es Brunello di Montalcinoját kóstolhattam, ami nem mindennapi
élményt adott.
Poggio Celsi Brunello di
Montalcino 2012
17,6 pont