2021. nov. 7.

Telmo Roudríegez nyomában

   Telmo Roudríegez a spanyol borászok egyik fenegyereke. Rhone-völgyi és bordeaux-i tanulmányai befejeztével néhány évet Riojaban a nagy hagyományokkal rendelkező Remelluri családi birtokon dolgozott, majd 180 fokos fordulatot véve egy olyan egyedi borkészítésbe kezdett, amit előtte talán még senki sem csinált a világon.

   Az ország egykoron legjobb, s mára elfeledett dűlőit kutatta fel, vásárolta meg, hogy a helyi borászokkal karöltve hagyományt és modernitást ötvözve borokat készítsenek. Ezzel számos egykoron kiváló dűlőt mentett meg a kihalástól. 

   Rioja Alta-ból származó bakművelésű, tempranillo, graciano és garnaca fajtákból álló 2018-as Corriente névre keresztelt bora az egykori kategóriának /mindennapok jó bora/ állít méltó emléket. Az ország ezen régiójában szüretelnek a legkésőbb, ami a savak erejében is erőteljesen megmutatkozik. Mindezt az agyagos meszes terroire-ja csak fokozni tudja. 

   A pohárból fekete ribizli, szeder, cigánymeggy, csoki és dohány illatok szállnak, ami szellőztetést követően enyhén áfonyába vált át.  Erőteljes csersavai és savgerince mögött igazi ízkavalkád lakozik. Szeder, áfonya, fekete ribizli, aszalt meggy, fekete bors aromáit a hordó csokis ízvilága gazdagítja! Hosszú lecsengésű.

6- pont