2021. nov. 10.

Egy rövid szösszenet a merlot-ról

   November 7-én a merlot világnapján mi is megbontottunk egy üveg merlot. Úgy gondolom nem sok olyan borkedvelő van, aki ne kedvelné ezt a Bordeauxból származó kedves fajtát. Erre talán az a legjobb bizonyíték, hogy Új-Zélandtól Kaliforniáig szinte az egész világon termesztik, sőt a cabernet sauvignon után a legelterjedtebb szőlőfajta. Adottságai révén kaméleonnak is hívják, mivel jól alkalmazkodik a különböző klímaviszonyokhoz.
 
   Bora kellemes, lágy, kevésbé tanninos, főleg szilva aromák dominálnak benne, amit némi fűszer és vanília is áthat. Jó cukorgyűjtő, így melegebb éghajlaton gyakorta lekváros jegyeket áraszt, alkoholja pedig hamar eléri a 15-16%-ot, míg hűvösebb klímán inkább a mindennapok könnyed, gyümölcsös bora készül belőle. 
Nevét a francia /merle, merleau/ feketerigó szóra vezetik vissza, amely madár még szívesen is csipegeti ezt a szőlőt.

   A Hilltop Kamocsay Prémium 2017-es merlot-ja mellett döntöttünk, ami kellemes meglepetést okozott. Persze melyik Kamocsay Prémiumban kellene csalódnunk? Kamocsay Ákos jó érzékkel a Neszmélyi borvidék egyik legmelegebb dűlőjébe ültette a merlot ültetvényét, aminek hatására ez a bor északi stílusa mellett déli melegséget áraszt.


   Rubin színe mögött fajtajelleges illatjegyek szállnak a pohár szájából. Érett meggy, szeder, szilva, pici fűszer, leheletnyi csokival és vaníliával. Közepes testét kellemes tanninok járják át, ami friss erdei gyümölcs lekváros ízben folytatódik. Kevés maradékcukra nem zavaró, sőt még jól is áll neki. Vaníliás lecsengése, édeskés íze, enyhén magasabb alkoholja némileg délies melegséget ad.

   Egy igazi kellemes gasztró bort ismertem meg, ami a nők nagy kedvencévé válhat.

5 pont