2022. okt. 17.

Egy különleges gourmet élmény Szegeden a Hungiban

Szeged legfiatalabb borboltja Gourmet Bor&Delikát Szeged, október 12-én nagyszabású borportfólió bemutatóval kedveskedett a gasztronómus, vendéglátós partnerei részére. Az a megtiszteltetés ért, hogy engem is meghívtak az eseményre. Aki még nem hallott róluk, azoknak előbb had meséljek néhány szót a kereskedésről.


A Tisza-parti városban tavaly novemberben nyitották az első és eddigi egyetlen boltjukat. Forgalmaznak különleges söröket, csokoládékat, lekvárokat, a sarokpontot mégis a borok képezik. Az isteni ital szortimentjét megvizsgálva többségében hazai palackokkal találkozhatunk, ettől még kínálatuk az új-zélandi Marlboroug-tól az olaszországi Pugliáig, a portugál Alentejo-tól az argentínai Mendozáig terjed, miközben olyan kincsekre bukkanhatunk, mint a Radó cirfandli, vagy az Brazin Old Vine zinfandel.

Visszatérve a portfólióra, közel húsz borászat 80-90 borát kóstolhattuk végig. Mindenről írni azért hosszú lenne, ezért csak néhány érdekességet emelnék ki, a poharamba került tételek közül.

Egy jó buborékos ital mindig megpezsdíti a kóstolás élményét, szóval a Gedeonék Extra Dry charmante eljárással, zöldveltelini, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres triójából készült pezsgője igazán jó választásnak bizonyult. A citrusos, gyümölcsös, fűszeres, enyhén kesernyés, kenyérhéjas aromáit, az édeskés vége varázsolja kerekké.


Benedek Péter 2021-es Epreskert chardonnay-jától szinte padlót fogtam. Azt eddig is tudtam, hogy az érettségi ballagási pénzéből vásárolt Epreskert dűlőjében jó borokat képes csinálni, ilyenre azért én sem számítottam. A bor zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Nem túl vastag, mégsem könnyű, nincsen túlhordózva, szánkba nem tapad a mama almakompótja. Az itt-ott még zöld reflexekkel bíró, citrusos, vaníliás, picit csonthéjas ízvilágú chardonnay egy igazi mestermű.

Bősz Adrián 2021-es könnyed zöldveltelinijét a megszokott citrusos, zöld fűszeres aromákon túli barackos, enyhén trópusi gyümölcsös jegyei miatt emelem ki.

Rozé fronton kétség kívül Dúzsi Tamás a király. Valahogy keveset beszélünk róla, de a parfümösök országában, a lila levendulamezőkkel taglalt rozék hazájában lévő provence-i borversenyeknek nincs még egy olyan résztvevője, aki több érmet zsebelt volna be, mint ez a szekszárdi családi borászat. Be kell vallanom, a pincealapításuk negyed évszázadának évfordulójára készített, botritiszes szemeket tartalmazó, fél évet 300 literes medium fahordóban érlelt, 2017-es cabernet franc rozéjához hasonlót még nem kóstoltam. Olyan mintha csipkebogyólébe, narancsot, cognak-ot, vaníliát, friss pirított tölgyfa deszkákat szórnánk, majd az egészet érlelni hagyjuk. Itt már nem csak érzékszerveinkkel, hanem elménkkel is meg kell értenünk ezt a világszinten is kiemelkedő alkotást, ami úthenger módjára hengerelte ízlelőbimbóimat.

Balla Géza ősi kadarkatőkéi sosem hazudtolják meg magukat. A sűrű szövésű, meggyes, szilvás, fűszeres, kicsit csokis, mégis selymes könnyedséggel hömpölygő borával indítottam a vörösek közti barangolásom.

Nagy hatással volt rám Gál Tibor, 2018-as jól közepesen hordózott, a kicsit még szögletes, itt-ott még ribizlis reflexeket villantó, szedres, szilvás, meggyes, csokis, borsos aromájú Superior Bikavére, amiben még óriási lehetőséget és hosszú életet látok.

A Pécsi borvidéken gazdálkodó, Dél Tirolból származó, Andreas Ebner 2018-as könnyen csúszó, fűszeres, testes merlot-ját a csokival bevont aszalt szilva élményével tudnám leírni.

A Szeleshát 2017-es Nyék cabernet sauvignon bora egy olyan iskolai tankönyvpélda lehetne, ahol az aszalt szilvás fűszeres, szedres fajtajegyei mellett, a hordózást sem vitték túlzásba sőt, az évjárat adta markánsabb savgerince még hosszabb életutat biztosít neki. 

Távolabbi vidékek felé kacsingatva, a világ másik végén fekvő, egykoron rabjairól, manapság inkább a kenguruiról elhíresült 19Crimes Banished „bortönborában” újvilági stílusban egyesíti a francia Rhone-völgy és Bordeaux fajtáit. A grenach, shiraz, cabernet sauvignon házasításban, szedres, gránátalmás, áfonyás, vaníliás ízű, jó közepes testű borban szinte pattogtak a fűszeres elemek.


Az est fénypontját, a Cseriék 2017-es, lassan már legendává váló, erős, mégsem tolakodó hordozású, szilvás, szedres, kávés, csokis jegyekkel bíró, végtelennek tűnő fűszeres lecsengésű, méltán híres Legendája adta. Aki már kóstolta, az tudja, hogy miért írok róla szuperlatívuszokban. Öt éves kora ellenére még igen hosszú életút előtt áll. 

Édes fronton, Benedek Peti 2020-as kerek, harmonikus, citrusokban bővelkedő, barackos, körtés, mézes ízek kavalkádját árasztó, jó sav cukor arányban lévő Öreg Tőkék félédes hárslevelűjét emelném ki, amely bort könnyedén ázsiai ételek kísérőjeként tudnám elképzelni.

Köszönet a kóstolóért a Gourmet Delikát&Szeged-nek!

 

Kunci