2022. okt. 25.

Juhok az akolban, borok a palackban. A Somlón jártam!


Az utóbbi időben Isten ittfelejtett kalapján a Somlón egyre nagyobb kereteket ölt a juhfark kultusza. Sajnos sokan még mindig vele azonosítják a Nászéjszakák borát, pedig ez az elmélet már régen kútba esett, s jól tudjuk, hogy egykoron a gazdák egybe szüretelték a szőlőt, majd a bort távoli tájakra szállították, így a Habsburgok asztalára is. A témához kapcsolódóan két gondolat erejéig tovább borzolnám a juhfark hívők hitét, ugyanis egy régi feljegyzés alapján a somlai borok harmóniáját a furmint, savgerincét a juhfark, illatát a sárfehér adta, másrészt, napjainkban a juhfark egyik nagymesterének, Barcza Bálintnak csúcsborát sem ez a fajta, hanem egy cuvée jelenti.

Kijelentéseim ellenére a juhfark jelentőségét nem becsülöm le, sőt óriási potenciált látok benne. Nevét a juh farkához hasonlító hengeres szőlőjéről kapta, aminek eredetét a Kárpát-medencére tesszük, egyes szakirodalmak mégis osztrák kötődést társítanak hozzá. Egy biztos, jelenleg csak hazánkban, alig 200 hektáron termesztik, ebből a legnagyobb mennyiség /kb. 110 hektár/ a Somlón, elvétve találkozhatunk még vele a Balaton északi partján, Neszmélyen, a Pécsi borvidéken. A filoxéra előtt őseink gyakorta szívesen foglalkoztak vele, viszont az új, könnyebben termeszthető fajták bejövetelével szinte teljesen kiszorult. Ez oly mértéket öltött, hogy a 90-es években újra kellett engedélyeztetni. Ez Inhauser Istvánhoz köthető, aki szentül hitt a fajta erejében. Ezek ellenére sajnos a termelők inkább a megtűrt kötelezőként termesztették. Jól emlékszem még Györgykovács Imre szavaira, aki egyszer kijelentette, hogy az apja szigorú bírálatának hatására egy juhfark tőkét sem telepített. Később vásárolt szőlőből mégis készített belőle bort.

Mi is lehet ennek a hátterében? Tudnunk kell, egy olyan szőlővel állunk szemben, ami erős növekedésű, fagyérzékeny, rossz évjáratban savai még a fogkövet is lebontják, egyszerű, alig érezhető neutrális ízvilágát meg sem említve. Minden 2006-ban változott meg, mikor egy oly évjárat jött, amit körzővel, vonalzóval se lehetett volna jobban megtervezni. Természetesen a juhfark is kiváló minőséget adott, majd a pincészetek ekkor eszméltek rá arra a kincsre, amit a kezükben tartanak. Szerencsére az utolsó másfél évtizedben a juhfark körüli világ 180 fokos fordulatot vett. Egy jó évjáraton túl ezt köszönhetjük a  terméskorlátozás bevezetésének, a finomodó technikának, és a felmelegedés adta savcsökkenésnek. A minőség javulása népszerűséget hozott, a szőlőtőkéi meg gyarapodásnak indultak a vulkanikus tanúhegyen.

Nagyságát az egyszerű aromatikájában és a mindent maga alá gyűrő somlai terroir-ban kell keresnünk. Aki már kóstolt a hegy kicsavart levéből, az jól tudja, hogy a minerális jelleg egyből kezelésbe veszi az ízlelőbimbóinkat, hat, nyolc éves borok esetében a masszív ásványok meg minden gyümölcsös fajtajelleget felülírnak. Ez olyan érzés, mintha a bazalt kőzet feloldódott volna az isteni italban. Itt van nagy szerepe a neutrális, alig érezhető, alma, citrus, enyhén csonthéjas aromájú, magas savgerincű juhfarknak, aminek az ízvilágát kiegészíti ez a markáns terroire, sőt az acélos savak még hosszabb életutat biztosítanak neki. Idők során a borászok kezdenek rájönni a botritiszesedési hajlamának köszönhető extra ízélményt nyújtó jelentőségére is. Mindezt a borászok hordózással szokták megspékelni. Sajnos, a túlzó fa használat sem mindig kifizetődő, hiszen a leheletfinom aromáit, a toast-os, vaníliás jegyek hamar elfedik. 

Ezek tudatában indultam el 2022. október 22-én a Tornai Pincészetbe a IIV. Somlói Juhfark Ünnep 2022 elnevezésű nagykóstolóra, ahol 17 Pincészet 27 bora várt a vendégekre. Be kell vallanom, annak ellenére, hogy szinte minden évben ellátogatok a hegyre, életem során számos juhfarkot kóstoltam, egyszerre ennyit még sosem sikerült, szóval igencsak vártam az eseményt. A poharazgatás során számos érdekes stílusirányzattal találkoztam, amik közül most néhányat meg is osztanék veletek. 

A Mórról már jól ismert Csetvei Krisztina 2017-es somlai juhfarkjával indítottam. A fiatalos lendületű, tűzköves illatokat árasztó, jó közepes testű, tüzes savgerinccel rendelkező, öt éves borba mesterien integrálódtak a hordó fűszeres jegyei, ami mellett megmaradtak a zöld reflexes, almás, fehér gyümölcsös aromák. 

Az előbbivel ellentétben a 2020-as Fehérvári Borbirtok Grand juhfarkjában, inkább a  hordózást részesítették előnyben. A markáns fás világát, a citrusos savgerince jól egészíti ki, amihez enyhén fűszeres, körtés, vaníliás, édeskés aromák párosulnak.

A jobban hordózott tételek közül a Kreinbacher 2017-es juhfarkját zseniálisan elkészített bornak tartom. Érződik rajta a hordózottság, az idő vasfoga mégsem fogta a bort, sőt a savak adta citrusok szinte vibráló fűszerként járják át a jó közepes testét, amiben a fűszeres, toast-os, hordós, enyhén vaníliás jegyek, fiatalos lendületet adnak neki. 

Barcza Bálint 19-es tételével inkább a gyümölcsös eleganciára épít, aminek keretében a bort tartályban illetve hordóban is érlelte. Aki meg szeretné ismerni a juhfark eredeti gyümölcsös aromatikáját, az mindenképpen ezt válassza. Itt tényleg van mit vizsgálnunk az egymásra finoman rétegződő citrus, alma, körte csonthéjas ízek játékában.

A Tornai Pincészet 2020-as Aranyhegy juhfarkját, vibrálóan ásványos gyümölcsös jegyeivel, elegáns hordóhasználatával az egyik legszebb tételnek tartottam, ezzel szemben a feltehetően túlérett szemekből készült 2019-es Grófi juhfarkjában pedig az enyhén édeskés, olajos textúrájú, sós, birses ízek fogtak meg.

Az igazi kuriózumot a végére hagynám. Ez nem más, mint a vélhetően töppedt szemeket tartalmazó, néha még zöld reflexeket villantó, barack, alma, ananász, gyümölcsöket árasztó, ásványos, kerek hordóhasználatú, vastag beltartalmú, 2020-as Zsirai juhfark. 

A sétáló kóstolón túl a vendégek részt vehettek még buszos dűlőtúrán, Fiáth Attila vezetésével terreoire szemléletszerűen összehasonlíthatták a juhfarkjainkat a nemzetközi neutrálisnak mondható mezőnnyel, sőt a házigazda, Tornai Tamás, egészen 2006-ig visszamenőleg vertikális juhfark kóstolót tartott.

Köszönet a részvételért a Tornai Pincészetnek.

Kunci