2023. márc. 11.

Egy bükki Bálvány!

Legutóbbi írásomban a Zalai borvidéken gazdálkodó Veress Pincészet késői szüretelésű 2011-es sauvignon blanc borát mutattam be. Most az ország másik feléből, a Bükki borvidékről hoztam egy 2020-as Bálványt. 

Mi is az a Bálvány? Földrajzos végzettségemből jól tudom, hogy 956 m magasságával a Bükk-hegység negyedik legmagasabb pontja, de róla nevezték el a Bükki borvidék közösségi borát is. Mindez 2019-ben, hat borászat szövetségével jött létre. Persze, ilyen borra számos példát lehet mondani, így Egerben az Egri Csillag, Pannonhalmán a PH Érték, vagy a Pécsi borvidéken a Déli Fény, viszont meglátásom szerint ez a konstrukció talán a legszebb, nem beszélvén a szabályok megállapításáról. A maroknyi csapat a többiek kárán okulva nem egy mindent bele, illatos, ezernyi stílusú bort szeretett volna alkotni, annál inkább egy a bükköt képviselő ízvilágot.
Borászok a kezdeti tanácskozások végére, csak három fajtát hagytak érvényesülni, így maradt az olaszrizling, a chardonnay és a zenit  A házasítások készítésének során rájöttek, hogy egyik fajta sem nyomja el a másikat sőt, egyenlő arányban mutatják a legszebb arcukat. A végső megállapodás szerint kis játékot mégis hagytak kreativitásuknak, majd megszületett a végső megoldás. Fajtánként minimum 30%, maximum 40%-ot használhatnak fel. Mindezen felül, seprőn kell tartani a bort, és szigorúan csak a borvidék termesztett alapanyagából készülhet. Amúgy Pécsen nemesített zenitről mindenképpen érdemes megemlíteni, a borászok szívügye, viszont oly kevés van belőle, amit önmagában nem szerettek volna zászlajukra húzni.

A 2020-as Bálvány boromat a Cserépfaluban gazdálkodó Hajdú Roland készítette, aki szerint a Bálványt a focisták nyelvére is le lehet fordítani. Az olaszrizling a jól teljesítő középpályás, a chardonnay a nagyágyú csatár, a zenit pedig a zabolátlan hátvéd. 

Nézzük milyen egy hamisítatlan 2020-as Hajdú Bálvány!

Illatában egy homogénebb jelleget ad, amibe körtés jegyek, csonthéjasokkal, citrusokkal keverednek. Egy kerek közepes testű korty fogad, ahol az illatában tapasztalható körtés, citrusos aromák enyhén diós, érett almás ízekkel egészülnek ki. Kesernyés lecsengéséhez némi édes, vaníliás buké párosul. 5 pont

Egy olyan korrekt bor, amit a mindennapokban igazan jó inni.

Továbbra is hajrá Bükki borvidék!

Kunci