2023. márc. 20.

Egy dalmát bor

Egy horvát mondás szerint "Svaku lozu hvali, ali mali plavac sadi" - vagyis minden szőlőt dícsérj, de plavac malit ültess. 
Lassan már két éve annak, hogy Dél-Dalmáciában nyaraltunk, a hely szelleme mégis a mai napig aktívan él bennem. Az égszínkék tenger, a fehér sziklák, a mediterrán fenyvesek, az olajfák és a hangosan ciripelő kabócák szinte bármelyik pillanatban visszacsábítanának. Ottjártunkkor a pincelátogatást sem hagyhattuk ki, így jutottunk el Hvar-sziget Sucuraj falucskájába, ahol megízleltük a Vujnovic borászat borait. Ugyan a pincéjük a sziget belsejében található, de a kis településen lévő pizzériájukban  borkóstolókat is tartanak itt
Távozásunkkor számos palack került hátizsákunkba, amik között ott volt a 2017-es Ivan Dolac plavac mali csúcsboruk is. A szakemberek a Hvar-szigetén lévő, köves, meredeken a tenger fölé magasodó, délre néző, Ivan Dolac dűlőt Dalmácia egyik legjobbjaként tartják számon, ahol 2600-2700 az évi napsütéses órák száma. Nem is csoda, ha az ott termett, gyorsan magas cukorfokot elérő  plavac mali-k alkoholtartalma könnyedén 15-16%-ra rúg.  
Párommal úgy döntöttünk, ezt a bort egy jeles alkalomkor bontjuk fel. Erre most került sor, hiszen adjuktusi kinevezést kapott. Persze mi már nagyon kíváncsiak voltunk, 2021 augusztusa óta milyen irányban fejlődött.

Nyitás után enyhén fülledt, ezért szellőztetést kíván, amit követően az aszalt meggy, szeder, szilva, illatvilágára erőteljesebb hordóhasználat borul. Jó közepes testében meglepően szép, elegáns, frissességet adó savak húzódnak, de a fűszeres, aszalt szilvás, meggyes, szedres ízeiből a hordó csokis, kakaóporos aromái elviszik az egyensúlyát. Lecsengésében leheletnyi édesgyökér és fahéj is helyet kap. 6- pont

Kunci