2023. jún. 12.

A 10 éves Brigád 2020-as chardonnay-ja

 A Móri borvidék szőlőtőkéi az utóbbi időben igencsak megfogyatkoztak, viszont az ottani fejlődés és összefogás példaértékű. Az elmúlt 10 évben a Vértes alatt megbúvó kis településen olyan forradalmi változások történtek, amik tényleg irigylésre méltóak. Ehhez azért kellettek Miklós Csabi ötletes szlogenjei, Csetvei Krisztina munkássága, a közel 150 hektár szőlővel bíró Paulus Borház jó ár-érték arányú borai, pezsgői, nem beszélve a helyi gasztronómia egyik jeles képviselőjéről a Michelin Guide által ajánlott Öreg Prés Étteremről, valamint az olyan rendezvények sokaságáról, mint például a We Love Mór Outdoor. Tíz év hosszú idő, borászati szempontból nézve viszont csak 10 szüret, ennyi mégis elég ahhoz, hogy kellő tapasztalatokat gyűjtsenek a borászok a jó borok készítéséhez. 

Ez a szám írásomban fontos szerepet tölt be, mivel, tíz éve öt fiatal szőlőművelésbe fogott, hogy saját bort csináljanak. Brigádként vonultak be a köztudatba, mára pedig a borvidék ikonikus részévé váltak. Igaz, az évek során tagjainak száma kettőre csökkent, viszont Tavarnay Tamás és Dankó Ákos töretlenül küzdenek az elemekkel és évről-évre egyre szebb borokkal rukkolnak elő.
Immár nyolc éve követem munkásságukat, több alkalommal jártam náluk. Volt mikor a szőlőben, máskor meg a pincében segítettem nekik, hogy néhány cseppnyi verejtékemmel én is hozzájáruljak a munkásságukhoz.  Eleinte a legnagyobb bizalmukat a rajnai rizlingbe fektették, később móri filozófiával felvértezve hitük mégis az ikonikus ezerjóra terelődött át. 
5-6 éve lehetett, mikor az egyik fővárosi rendezvényen egy chardonnay-t töltöttek a poharamba. Hamar fel is szisszentem. Valami újat, egyedit éreztem benne. A bor kiváló volt, de az ízlelőbimbóimon ennél jóval nagyobb mélység, a móri meszes terroir köszönt vissza.  Ekkor kezdett bennem felértékelődni a móri chardonnay jelentősége. 
A leírtak apropóján egy 2020-as Brigád chardonnay-t bontottam fel. Öröm az ürümben, a szőlő alapanyag egy olyan bérelt területről származik, amit fel kellett adniuk.

Lendületes, egyben mély illattal indít. Krémes, almás, kesernyés körtés, pirítós aromáit, nagy adag citrusos lime teszi frissítővé. A számban a vastag testű bor intenzív savai köré, markáns, vaníliás hordóhasználat telepszik, viszont az érett, fehér gyümölcsös, lime-os ízei nem vesznek el benne. Hosszú lecsengésében kesernyés, élesztős, meszes buké érződik. Erős 6 pont.