2023. dec. 13.

Egy neszmélyi álom és Zsiga bá' olaszrizlingje

 

Az egyik neszmélyi családi kiránduláson Rábai Katalin azt mondta férjének!

    -   „Ha egyszer nyugdíjba vonulok, ilyen helyen szeretnék majd élni és borászkodni.”

Az évek teltek múltak, a férj egyszer hazaállított egy hírrel, hogy talált egy megfelelő birtokot a feleségének. Mikor Kati a Kásás-hegy dűlőben lévő házikó teraszáról lenézett a Duna völgyére, egyből tudta, ez az a hely, amit álmaiban elképzelt, majd férje hirtelen átnyújtott neki egy kulcsot és így folytatta tovább. 

Rábai Katalin

    -  „Ez mától a Te kis birodalmad, valósítsd meg álmaidat”

Akkoriban még 2004-et írtunk. Azóta közel két évtized eltelt, a kis borászat pedig teljes ráncfelvarráson esett át. A szőlőterület egy hektárra duzzadt, így a korábbi tulajdonos Zsiga bácsi olaszrizling ültetvénye (ami már közelit az 50 évhez) Irsai Olivérrel, szürkebaráttal, chardonnay-val, hárslevelűvel, cabernet sauvignonnal bővült. Kati a borászatot modernizálta, a hozzá tartozó épületet meg impozáns vendégházzá alakította át. Igaz, borász diplomát nem szerzett, egy sommelier képzést mégis a magáénak tudhat. 
A saját együttesében éneklő, művész lelkületű hölgy a környék múltjához hűen nevezte el borait. A chardonnay-val Neszmély korábbi nevére „Long Villa” emlékezik, az Irsai Olivér palackjára a „Sírig tartó szerelem” felirattal Csokonai Dunaalmáson élt egykori szerelmére, Vajda Júliára utal, az olaszrizlinget meg kiről másról, mint a korábbi tulajdonosról Zsiga bácsiról keresztelte el.

Katival először a nyár végén Hódmezővásárhelyen a Borsika Udvarban találkoztam, majd hosszú beszélgetésbe kezdtünk. A tél beálltával Szegeden, a Római házban, a Karácsonyi Borexpón már barátként üdvözölt. A rendezvény végeztével ajándékba kaptam tőle egy palack 2022-es Zsiga bá' olaszrizlinget. Nézzük, milyen bort ad egy közel fél évszázados olaszrizling ültetvény a Neszmélyi Kásás-hegy dűlőből.

 

Némi zöldes reflexekkel bíró, szalmasárgába hajló színű borból, közepesen érett illatok szállnak. Citrusok uralkodnak, mögötte alma, némi barack, friss széna és csonthéjasok. Szánkban az élénk savak hamar eloszlanak, a közepesen vastag gyümölcsös testében. Egy olyan tipikus neutrális olaszrizling, amiben nagyon szépen átjön a löszös termőterület. Enyhén krémes, pici kréta, alma, csöppnyi barack, kesernyés lecsengéssel. Utóízébe némi édeskés vanília is beleszorult. +5  pont

Ez az az olaszrizling, amit egy baráti beszélgetésen bárkinek szívesen bemutatok, sőt második pohár is jól esik belőle.

Kunci